Tanuljunk rajzolni… ugye milyen egyszerűen hangzik? De ha a gyerek elé kerül egy bonyolultabb rajz, bizony sokszor tétován áll előtte, hogyan is kezdjen neki?

Leggyakrabban egyszerűen azonnal visszanyúl a jól bevált sémákhoz. A pont-pont-vesszőcske típusú ovis rajzszerű dolgokhoz, amik helyett később se tanította meg neki senki, hogyan is lehetne ezt másképp.

tanuljunk rajzolni_fani

Ne értsd félre! Nincs semmi baj az ovis rajzokkal! Csak egyszerűen nem hasonlítanak a valódi dolgokra. Pedig a gyerekeknek nagyjából 9-10 éves korukban már valódi igényük van a reális témák rajzolására. A rajz addigi díszítő vagy éppen feszültségkönnyítő funkciója, átvált ilyenkor a valóság élethű ábrázolásának igényére. Ehhez pedig már nem lesznek elegek az addig jól használható sémák. Akkor hát hogyan csinálja?

Most megmutatom. Egyszerűbb lesz, mint gondolnád! 

Tanuljunk rajzolni – 1. Keresd a vonalakat!

Vegyetek elő egy kicsit bonyolultabb rajzolnivalót. Például ezt az elefántot!

De nézzetek rá most egészen másképp!

Próbáljátok meg nem egy elefántnak, hanem csupán vonalak sokaságának látni. Mert bizony ebben rejlik a titok! Bármilyen formában, amit szeretnénk lerajzolni, fel kell ismernünk a legegyszerűbb rajzolási formát – ez pedig a vonal.

tanuljunk rajzolni_e

Ha a gyerkőc nem tud első ránézésre elvonatkoztatni az elefánttól, akkor próbáljátok meg a képet elforgatni valamilyen irányba. Vagy éppen fejjel lefelé! Ha nem a megszokott irányba állítva nézi, az máris nagyon sokat segít abban, hogy sikerüljön MÁSKÉPP rátekinteni bármilyen lerajzolandó képre.

Tanuljunk rajzolni – 2. Mindig csak egy részletre koncentrálva!

A másik jól bevált trükk arra, hogy ne ismerje fel a gyerek az eredeti képet, hogy mindig csupán egy kisebb területére figyeljen.

Ehhez fogjatok egy papírt és egyszerűen takarjátok ki azt a részét, amit éppen nem rajzol. Így máris kisebb helyre kell a figyelmét irányítani és sokkal könnyebben észreveszi, hogy az ott lévő vonalak merre hajladoznak. Milyen ívben kell majd megrajzolnia őket?

Mert ez lesz a következő lépés!

Tanuljunk rajzolni – 3. Pont ugyanolyan ívben

A következő, amire érdemes figyelni, hogy minden egyes vonal ugyanabban az ívben kanyarodjon, ahogy az eredeti képen látszik. Ehhez mutatok is egy vidám segítséget. Mi, itt a Művészházban szánkópályának nevezzük. Látod, fel is ültettem egy kis emberkét a szánkójával az elefántfül-dombocska tetejére?

Biztosan szánkóztatok már a gyerekkel?! Érezte ő is, mikor a szél süvít a füle mellett és a szánkó sebességéből tudhatja, hogy milyen meredek a pálya? Ha most képzeletben felcsücsül ő is a szánkóra, könnyen megsaccolhatja, milyen ívben, meredekségben kanyarodik az a vonal, amit éppen szeretne megrajzolni?

Ugye milyen viccesen egyszerű?

Tanuljunk rajzolni – 4. Legyen ugyanakkora, mint az eredeti

Végül a mérésről. Ámbár kezdhettem volna evvel is. Mintaképről úgy a legegyszerűbb rajzolni, ha pont akkorára csinálja az ember.

Méretarányos rajz elkészítéséhez használjátok nyugodtan a kéznél lévő eszközöket. A ceruzával kiválóan meg lehet mérni egyes vonalszakaszokat. Egymástól, vagy épp a papír szélétől való távolságukat. Mutasd meg a gyereknek ezt a módszert és bátorítsd, hogy használja kreatívan!

Ilyen körvonalazott, egyszerűbb képeket könnyen lehet találni a neten, ha kifestőkre kerestek rá. Ezeken nagyszerűen lehet gyakorolni a rajzolás alapját, a körvonalazást.

Tanuljunk rajzolni – 5. Mi a titok neve?

Hogy tetszettek a trükkök, amiket mutattam? Ezek mind a jobb agyféltekés rajzolás módszerei  között szerepelnek. Ezekből és még más, ugyanilyen egyszerű, könnyen megtanulható és kivitelezhető megoldásokból áll az a tanfolyam is, amit kifejezetten gyerekek számára készítettünk, hogy ők is elsajátíthassák a szép, élethű, mégis egyszerű rajzolás titkát.

Szeretnéd, ha a te gyermeked is ilyen szépen rajzolna?

Szeretnéd, ha a te gyermeked is megtanulná ezeket?

Gyertek el hozzánk! A Művészházban épp ez vár rá!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük