Hírek

A finommotorika fejlesztése kulcsfontosságú szerepet játszik a gyerekek egészséges fejlődésében és a mindennapi életben való sikeres
részvételben. A megfelelő finommotoros készségek lehetővé teszik a gyermekek számára, hogy hatékonyan kezeljék az írószerszámokat, megfogják a kisebb tárgyakat, és sikeresen teljesítsék az iskolai feladatokat.

A finommotorika jelentése

A finommotorika nem más, mint a kezünk, ujjaink, valamint a szem és a száj apróbb, összehangolt mozgása. Hétköznapibb nevén talán „kézügyességnek” is nevezhető. De itt azért sokkal többről van szó.

Ezek az apró mozgások számos mindennapi tevékenységet érintenek, mint például az írás, a gombolás, a kulcstartóba való kulcs illesztése, csak hogy néhányat említsünk.

Miért is olyan fontos a finommotorika?

Az egyre növekvő digitális világ ellenére a finommotorika még mindig létfontosságú a gyerekek és felnőttek számára egyaránt. A megfelelő fejlesztés segíthet javítani az életminőséget és a teljesítményt a mindennapi tevékenységek során.

A finommotorika sok területen nélkülözhetetlen. Íme néhány példa:

  1. Írás: Az írás és rajzolás fejlesztéséhez elengedhetetlen. Jól fejlett finommotorika nélkül nehéz pontos és olvasható betűket írni, vagy egyenes vonalakat húzni.
  2. Öltözködés: A fejlett finommotorikus képességeknek köszönhetően tudjuk begombolni a gombokat, vagy bekötni a cipőnket.
  3. Étkezés: Az evés során használjuk ezt a képességet. Az evőeszközök pontos kezeléséhez elengedhetetlen.
  4. Művészet és kézművesség: A festés, rajzolás, színezés, gyöngyfűzés, gyurmázás, ollóval való vágás, cérnával való varrás és hasonló tevékenységek során a finommotorikát használjuk.
  5. Sport: A kéz-szem koordináció fejlesztése segít a sportteljesítmény javításában is.
  6. Iskolai teljesítmény: Több tanulási tevékenységhez, például az olvasáshoz és az íráshoz is szükség van ezekre a képességekre.
Kisgyermek színes festékkel bemázolt kézzel

Hogyan fejlesszük a finommotorikát?

A finommotorika fejlesztése létfontosságú a gyerekek teljes körű fejlődése szempontjából, és olyan készségeket fejleszt ki, amelyekre egész életükben szükségük lehet.

A gyerekeknek az a legjobb, ha játszva tudják elsajátítani ezeket a képességeket és nem direktbe tanítjuk meg őket. Ezért nagyon hasznosak a képességfejlesztő feladatok.

Az óvodában is végeznek ilyen típusú feladatokat, de azért van lehetőségre rá, hogy otthon mi magunk is elősegítsük a finommotorikus képességek fejlődést. Szerencsére rengeteg változatos, a gyerekek számára is izgalmas feladat áll rendelkezésre, amik segíthetik ezeket a képességeket.

Íme néhány az otthon is elvégezhető játékos feladatok közül:

Nagyon jó fejlesztő játék. Ehhez hasonló még az agyagozás. Lényeg, hogy minél többféleképpen dolgozzátok át a gyurmát: lapítani, gömbölyíteni, sodorni, nyújtani, csipkedni lehet ezt könnyen formálható anyagot. Készítsünk több alakzatot: tekerjünk fel egy csigát, készítsünk gyurma borsót stb.

Sok mindent lehet felfűzni például gyöngyöt, száraztésztát, papírcsíkból láncot.

Az egészen kicsik esetében az ujjal festés nagyon jó elfoglaltság lehet. Jó ötlet még a kicsit nagyobbak esetében a kövek vagy száraz tészták festése.

A színezés és az apró részletek kitöltése a finommotorika fejlesztésének egy remek módja. A gyerekek kitalálhatják, hogyan szeretnék kiszínezni és életre kelteni a képeiket.

Az apró kavicsok szortírozása, a mozaik kirakása és hasonló tevékenységek segítenek a finommotorika készségeinek fejlesztésében.

A fakockák és műanyag építőelemek is hasznosak. Készítsünk terveket, építsünk várost ezekből az elemekből.

Akár hisszük, akár nem még segíteni is tudnak nekünk, miközben észrevétlenül fejlődnek a finommotorikus képességeik. Egyrészt felcsippenthetik az apró morzsákat a kis kezükkel, de a teregetésnél is besegíthetnek. Kiteregethetik az apróbb ruhadarabokat, csipeszt rátehetik a kicsit nagyobbak. Akár kis kukták is lehetnek és besegíthetnek a főzés során. Meglehet kérni a gyereket, hogy csippentsen fel fűszert, gyúrja, formázza a pogácsatésztát, vagy szórjon sajtot.

Finommotorika fejlesztő játékok: építőkocka

 

A legjobb, ha ezeket a fejlesztő játékokat beépítjük a mindennapos rutinjukba. Jó, ha mindennap játsszanak valamit, ami a kézügyességüket is igénybe veszi.
 
Az is fontos, hogy ne erőltessük ezeket a feladatokat, ha nincs kedve hozzá vagy fáradt akkor inkább hanyagoljuk, mivel így nem olyan örömmel végzi a feladatokat.
 
A lényeg, hogy a fejlesztés ne legyen unalmas, sőt az igazság az, hogy azok a gyakorlatok, feladatok lesznek a leghasznosabbak, melyet örömmel végeznek a gyerekek.

 

Felhasznált forrás: Meseváróvoda – Finommotorika

Szólj hozzá te is!



Jobb agyféltekés rajzolás a Facebookon

Jobb agyféltekés rajzolás élménye

© 2018 Minden jog fenntartva - Jobb agyféltekés rajzolás, jobb agyféltekés rajztanfolyam I Impresszum I Adatvédelmi Nyilatkozat I