Hírek

A koncentráció egy kulcsfontosságú készség, amely minden iskolás életében meghatározó szerepet játszik, ami a tanulást is hatékonyabbá teheti. Ha a gyermek képes jól koncentrálni az iskolában, akkor jobb lehet a megértése, könnyebben megtanulhatják az új ismeretanyagokat. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért fontos a koncentráció fejlesztése iskoláskorban, és bemutatjuk néhány hatékony módszert, amellyel segíthetünk a gyerekeknek, hogy jobban összpontosítsanak.

Miért fontos a koncentráció fejlesztése iskoláskorban?

Egy kisgyerek számára, aki oviból iskolába megy, az egyik legnagyobb változás az lesz, hogy végig kell tudnia ülni a tanórákat, és képesnek kell lennie legalább 20 percen át aktívan figyelni, illetve közreműködni a feladatokban. Már az óvodában megpróbálják a pedagógusok fokozatosan a tanórákhoz szoktatni a gyereket, hogy képesek legyenek huzamosabb ideig koncentrálni.

A koncentráció fejlesztése iskoláskorban kiemelkedően fontos szerepet játszik. Azonban számos más ok miatt is jó fejleszteni ezt a készséget. A teljesség igénye nélkül:

  1. Hatékony tanulás: A koncentráció az információfeldolgozás alapja. Az iskolásoknak számtalan információt kell megérteniük és megtanulniuk. Ha a figyelmüket megfelelően összpontosítják, akkor hatékonyabban fel tudják dolgozni a sokszor óriási tananyagot. Minél jobban képesek koncentrálni, annál gyorsabban és hatékonyabban sajátíthatják el az új ismereteket.
  2. Feladatok elvégzése: Az iskolásoknak sokféle házi feladatot, projektet és vizsgát kell teljesíteniük. A koncentráció nélkül ezeknek a feladatoknak az elvégzése nehezebb és időigényesebb lehet.
  3. Stressz csökkentése: A figyelem összpontosítása segíthet a stressz csökkentésében. Az iskoláskor sokszor stresszel jár, és a megfelelő koncentráció segíthet a félelmek leküzdésében.
  4. Hatékony időbeosztás: A megfelelő koncentráció segíthet abban, hogy az iskolások hatékonyan osszák be az idejüket, és elkerüljék a felesleges időpocsékolást.
  5. Munkahelyi készségek: A jó koncentrációs képesség később is hasznos lesz számukra. A jövőben jobb eséllyel boldogulnak a munkahelyeken is.
Vörös hajú kislány az asztalnál, rajzolás közben

Hogyan fejlesszük a koncentrációt?

Az iskoláskorú gyerekek koncentrációját különböző fejlesztőjátékok és feladatok segítségével otthon is fejleszthetjük. Alább találsz néhány gyakorlatot és játékot erre.

Vizuális koncentráció fejlesztése iskoláskorban

  • Az egyik legegyszerűbb játék a „Mi változott meg?”. A gyerek elé különböző tárgyakat teszünk. Kérjük meg, hogy jól nézze meg őket. Mikor becsukja a szemét keverjük meg jól. Ezután a feladata az, hogy tegye az eredeti sorrendbe a tárgyakat. Addig ismételjük meg, amíg hibátlan nem lesz.
  • Memóriakártyákkal való játék is kiváló, ahol az azonos mintázatú kártyákat kell összepárosítani.
  • Kakukktojás játékok is fejleszti a vizuális figyelmet. Itt meg kell találniuk a sorba nem illő dolgokat.
  • Labirintus játékok
  • Rajzolás és képek, rajzok átmásolása
  • Puzzle játékok. Ez a játék is koncentrációt igényel és még a finommotoros képességeket is fejleszti.
  • Forma keresése papíron. A feladatlapokon különféle formákat kell a gyermeknek megtalálnia és bekarikáznia.

Auditív koncentráció fejlesztése iskoláskorban

Az auditív figyelmet is ugyanígy fejleszteni kell, és erre is meg vannak a megfelelő gyakorlatok, játékok. Ebben az esetben zörejeket, hangokat vagy beszédet kell hallgatniuk a gyerekeknek, és ezekkel a hangokkal, azok felismerésével folyik a játékos gyakorlat.  Íme néhány példa:

  • Egy rövid, maximum 5 pereces történetet olvassunk fel a gyereknek. Előtte válasszunk ki egy szót és beszéljük meg a gyerekkel, ha ezt hallja akkor koppantson a ceruzájával vagy csettintsen, vagy tapsoljon. Ehhez bármilyen mese jó lehet, lényeg, hogy ne legyen hosszú.
  • Megkérhetjük a gyermeket, hogy figyelje meg a környezete zajait. Milyen állathangokat, járműveket, hangeffekteket stb. hall.
  • Egy másik gyakorlat, mikor előre előkészítünk tárgyakat, amivel hangot adunk ki. Például csengő, ceruza, pohár stb. Ezután megkérjük csukja be a szemét vagy forduljon el. Ezután a néhány tárgy segítségével egy hangsort lehet létrehozni, amit meg kell figyelnie a gyerekeknek.

A koncentráció fejlesztése iskoláskorban kulcsfontosságú a sikeres tanulás és a mindennapi feladatok hatékony elvégzése szempontjából. A fent említett gyakorlatok és játékok segíthetnek a koncentráció fejlesztésében. Ha ezeket, vagy az ehhez hasonló gyakorlatokat rendszeresen végezzük otthon a gyermekkel, akkor ezek segítenek, hogy az jobban tudjon koncentrálni az iskolában és így magabiztosabban vehesse az iskolai akadályokat.

Szólj hozzá te is!



Jobb agyféltekés rajzolás a Facebookon

Jobb agyféltekés rajzolás élménye

© 2018 Minden jog fenntartva - Jobb agyféltekés rajzolás, jobb agyféltekés rajztanfolyam I Impresszum I Adatvédelmi Nyilatkozat I