Hírek - fejlesztő / gyerekeknek / hasznos tippek / jobb agyféltekés gyerek rajztanfolyamok / kreatív / művészkuckó / önbizalom / rajz / sikerélmény

Fejlesztő játékok – örömtelien és fáradság nélkül tanulni

Fejlesztő játékok sokasága segít hatékonyan és eredményesen abban, hogy a gyermek játszi könnyedséggel, szinte észrevétlenül egyre feljebb és feljebb lépjen a megismerésben. Biztosan sajátítson el újabb készségeket, vagy épp stabilizálja a meglévőket.

Mutatok néhány nagyszerű ötletet!

Fejlesztő játékok – mozgás mindenek előtt

Gyermekek számára elengedhetetlen a rendszeres mozgás a szabad levegőn. Nemcsak növő félben lévő izomzatuk és csontozatuk számára hasznos ez. A megnövekedett oxigén ellátás jótékonyan befolyásolja a keringésüket, sőt, ha több oxigén jut a mozgás során az agyukba, hosszabban lesznek képesek figyelni egy-egy dologra. Kevésbé fáradnak el eközben.

Mozgásos játék bármi lehet, ami megfelelően megemeli a szívritmust és felgyorsítja a lélegzetvételt.

  • futás, futkározás, fogócska

  • biciklizés

  • úszás

  • labdajátékok egész sora

Ez utóbbi azért lehet még különlegesebb, mert a társas játékok közben nem csupán a fizikum, hanem a közösségi viselkedés is fejlődhet. Míg az adogatástól, egymásnak dobálástól a figyelem, a térlátás, a távolság felmérése is jelentős javuláson megy keresztül.

Fejlesztő játékok – az elme edzése

A logikai játékok az elme, a koncentráció, a figyelem, az emlékezet fejlesztésére szolgálnak.
Klasszikusnak számít ezek között a sakk, de világhíres feltalálónk méltán népszerű „játékszere” a Rubik-kocka is hatalmas lehetőség ebben a tekintetben.

Másik klasszikus figyelem fejlesztő játék: két kép összehasonlítása, és a rajtuk lévő, elrejtett különbségek megtalálása. A gyerkőccel szemre vehetitek alaposan ezt a képet is, és találjátok meg rajta mind az öt különbséget!

Gyerekkorom kedvence, a memoriter olyan fejlesztő játék, melynek divatját jó lenne felújítani. Ízig-vérig elmefejlesztő társasjáték ez!

Kis kártyákra olyan apró, egyszerű rajzokat kell rajzolni, melyből kettő-kettő egyforma. Ezt a gyerkőc is elkészítheti. Akár önállóan, akár némi segítséggel. Az ábrázolás bármi lehet, amit a gyerek könnyen felismer. Pl. cseresznye, vödör, cica, fa, házikó, egy betű, labda, napocska, madár… és sorolhatnánk tovább. A játék menete a következő:

  • A kártyákat össze kell keverni, majd véletlenszerűen, ábrával lefelé elhelyezni őket az asztalon.

  • Minden játékos két-két lapot felemelhet és megnézi, mi van rajtuk.

  • Ha két egyformát talál, akkor az az övé.

  • Ha nem, akkor fejjel lefelé vissza kell fordítani a helyére.

  • Közben minden résztvevő látja a felfordított lapokat, megjegyezheti, hogy bizonyos ábrázolások hol helyezkednek el a játékmezőben. Mikor valahol felemeli egyiknek a párját, és emlékszik rá, hol látta a másikat, és eltalálja, ő is gyűjthet magának kártyákat.

  • Az nyer, akinek a legtöbb páros kártyája összegyűlik.

Fejlesztő játékok – kéz ügyessége

A kézmozgás, a finommotorika különös kapcsolatban áll az agyműködéssel. Minél finomabban működik a kéz, annál finomabban funkcionál az agy, és viszont. Érdemes tehát figyelmet fordítani a fejlesztő játékok sorában a kézügyességet célzó játékokra.

Megint csak gyerekkorom kedvence jut először eszembe, a macskabölcső.

Az összekötözött spárga, vagy fonál, amit egy barátnővel együtt, lépésről-lépésre különféle formációkban kell egyik kézről a másikra tekergetni.

kép forrása: Facebook

Ugye te is szeretted kiskorodban? Játszottál már ilyet a gyerkőccel? Megtanítottad neki?

A kézügyesség fejlesztésére hasonlóképpen alkalmas:

  • a gyöngyfűzés

  • a gyurmázás

A kis, apró, finom, pontos koordinációt igénylő kézmozgásformák.

 

Fejlesztő játékok – a kézenfekvő megoldás

Nem is gondolnád, hogy van egy olyan játékos időtöltés, amit a gyermeked nagyon szívesen űz, és az imént felsoroltak csaknem mindegyikének pozitívumával rendelkezik.

Ez – a rajzolás!

A gyerekek teljesen ösztönösen használják a rajzolást, mint önkifejező eszközt. Nézzük meg, mi mindenre jó a rajzolás?

  • Ezzel öntik formába pillanatnyi érzéseiket, gondolataikat, szabadítják meg magukat az őket ért feszültségektől, traumáktól, stresszektől.

  • Alkotókészségüket nyilvánítják meg általa.

  • A rajzeszközök használatával fejlesztik finommotorikus képességeiket.

  • Boldogan merülnek el ebben a tevékenységben, így nem esik nehezükre közben a koncentráció, mely szükséges hozzá.

  • S ha mindezt társaságban teszi, akkor a közösségi viselkedés is fejlődik, miközben új, hasonló érdeklődésű barátokra lelhet.

A rajzolás tehát igen magasrendű a fejlesztő játékok sorában. Rendkívül sok jótékony hatása mellett a szép rajzolás az alkotás önfeledt örömével és büszkeségével is megajándékozza a gyermekedet.

Szeretnéd, ha a gyermeked figyelme, kézügyessége, gondolkodása és társas kapcsolatai optimálisan fejlődnének?

Válaszd a rajzoktatás egyszerű és hatékony módját számára: a jobb agyféltekés fejlesztő rajzolást.

Tanfolyamaink Budapesten és az ország számtalan vidéki városában várják a gyerkőcödet egy nagyszerű, játékos, fejlesztő és alkotó kalandra!

Foglald le a helyét most!

 

 

Szólj hozzá te is!



Jobb agyféltekés rajzolás a Facebookon

Jobb agyféltekés rajzolás élménye

© 2018 Minden jog fenntartva - Jobb agyféltekés rajzolás, jobb agyféltekés rajztanfolyam I Impresszum I Adatvédelmi Nyilatkozat I