Hírek

A figyelem és koncentráció fejlesztése gyermekeknél kulcsfontosságú. Azonban a mai világban, gyorsan fejlődő digitális eszközökkel és a gyorsan változó ingerekkel, egyre nehezebb a gyerekeknek hosszabb ideig összpontosítani egy-egy dologra. Ez a figyelemhiány kihatással lehet a tanulmányi eredményekre, a magatartásra és a mindennapi életre is. Blogcikkünkben tippeket és ötleteket adunk a szülőknek, hogyan segíthetnek gyermekeiknek jobban összpontosítani.

Miért fontos a fejlesztés?

A jó koncentrációs készség és a fenntartható figyelem hiánya az élet minden területén nehézségeket okozhat. Épp ezért fontos a figyelem és koncentráció fejlesztése, valamint a memóriafejlesztés is. Ha a gyermek képes tartósan odafigyelni, és elmélyedni a feladatokban, nem csak az iskolában lesz sokkal könnyebb dolga, hanem később az élet minden területén is. Ezeknek a képességeknek hasznát vesszük a munkahelyünkön, az emberi kapcsolatainkban, sőt a háztartás vezetése során is.

A figyelem és koncentráció fejlesztése kiemelkedően fontos:

A jó hír, hogy ez is mint minden képesség fejleszthető, érdemes már kisgyermek korban elkezdeni játékos módszerekkel a fejlesztést.

Tippek a figyelem és koncentráció fejlesztéséhez

1. Játékos tevékenységek:

  • Memóriajátékok: A memóriajátékok remekül fejlesztik a koncentrációt, a memóriát és a megfigyelőképességet. Számos variáció létezik, így a gyerekek életkorának és érdeklődési körének megfelelően választhatunk.
  • Kirakós játékok: A kirakós játékok fejlesztik a problémamegoldó képességet, a térlátást és a koncentrációt. Különböző nehézségű kirakókat választhatunk a gyerek képességeinek és életkorának megfelelően. Ezek a játékok még a finommotoros képességeket is fejlesztik.
  • Társasjátékok: A társasjátékok nem csak szórakoztatóak, de fejlesztik a koncentrációt, a stratégiai gondolkodást, a kommunikációs készségeket és a csapatmunkát is.
  • Mesélés: A mesélés remek módja annak, hogy a gyerekek megtanuljanak hosszabb ideig összpontosítani egy dologra. Mesélhetünk nekik könyvekből, de kitalálhatunk saját történeteket is.
  • Kézműveskedés: A kézműveskedés fejleszti a finommotoros mozgásokat, a kreativitást és a koncentrációt. Számos egyszerű és szórakoztató kézműves tevékenységet találhatunk online vagy könyvekben.
  • Rajzolás, jobb agyféltekés rajzolás: Ahhoz, hogy a rajz szépen sikerülhessen figyelemre van szükség. A játékos, gyerekek számára érdekes feladatok során gyermek észrevétlenül sajátítja el a megfigyelés képességét. Minél többet rajzol a gyerek, annál többet vesz észre az őt körülvevő világból.
Figyelem, koncentráció fejlesztése gyerekeknél- rajzolás zsírkrétával

2. A környezet megteremtése:

  • Nyugodt hely: A gyerekeknek szükségük van egy nyugodt helyre, ahol zavartalanul tudnak tanulni és koncentrálni. Ez a hely legyen jól megvilágított, szellőztetett és rendezett.
  • Korlátozd a zavaró dolgokat: A tévé, a telefon, a rádió és a számítógép zavarhatja a koncentrációt. Tanulás közben érdemes ezeket kikapcsolni vagy eltenni a gyerek látóköréből.
  • Tartsatok rendszeres szüneteket: A gyerekeknek is szükségük van pihenésre a koncentráció fenntartásához. Tanulás közben tartsanak rövid szüneteket, hogy mozogjanak és felfrissítsék magukat.

3. Pozitív megerősítés:

  • Dicsérd meg a gyerkőcöt, ha sikerül koncentrálnia: Fontos, hogy dicsérjük meg a gyereket, ha sikerül hosszabb ideig összpontosítania egy dologra. Ez megerősíti őt és motiválja, hogy a jövőben is igyekezzen koncentrálni.
  • Legyél türelmes: A koncentrációs képesség fejlesztése időbe telik. Ne legyünk türelmetlenek a gyerekkel, ha nem sikerül neki elsőre.

A koncentráció fejlesztése már kisgyermekkortól kezdve kulcsfontosságú a sikeres tanulás, fejlődés és a mindennapi feladatok hatékony elvégzése szempontjából. A fent említett gyakorlatok és játékok segíthetnek a koncentráció fejlesztésében.

Szólj hozzá te is!



Jobb agyféltekés rajzolás a Facebookon

Jobb agyféltekés rajzolás élménye

© 2018 Minden jog fenntartva - Jobb agyféltekés rajzolás, jobb agyféltekés rajztanfolyam I Impresszum I Adatvédelmi Nyilatkozat I