Hírek

Jó hír: a finommotorika fejlesztése ceruza nélkül is lehetséges! Sőt, ahogy majd látni fogod, rengeteg olyan feladat, játék, vagy akár hétköznapi tevékenység is van, ami nagyszerű módon, és teljes mértékben ceruza nélkül fejleszti gyermeked finommotorikus mozgását.

Nem csak a ceruza fejleszt

Fontos megjegyezni, hogy bármi, ami megfelelő gyorsaságú, erősségű, célirányos kézmozgást, differenciált és összehangolt együttműködést kíván az ujjacskáktól, fejleszti a finommotorikus mozgást.

Tehát ha szétnézünk magunk körül, akkor valójában sokkal több lehetőség van a finommotorika fejlesztésére ceruza nélkül, mint ceruzával. Vagyis ne csak a rajzolásra vagy a klasszikus vonalvezetési feladatokra gondolj a mozgáskoordináció fejlesztésekor.

Az alábbiakban összeszedtük ezeket a lehetőségeket. Reméljük, tudunk segíteni abban, hogy gyermeked játékosan, a hétköznapok során, akár ceruza nélkül is képes legyen mozgáskoordinációjában fejlődni.

Finommotorika fejlesztő feladatok ceruza nélkül a mindennapokban

Érdekes módon a háztartásban is rengeteg olyan feladat van, amelyet a gyerekek szívesen csinálnak, és ez egyben fejleszti a finommotorikus mozgásukat is. Természetesen ezek egyike sem úgynevezett ceruzás feladat.

Íme néhány tipp ezekre a mindennapi feladatokra, amikbe érdemes gyerkőcödet a korától függően bevonni:

Finommotorika fejlesztő játékok ceruza nélkül

  • Építőkockák. Bármilyen, a gyermeked korának megfelelő építőkocka (akár LEGO, DUPLO, de más márka is) segíti gyermeked finommotorikus mozgásának fejlődését.
  • Társasjáték. A társasjátékokban akár a bábu mozgatása, a dobókocka dobása, akár a kártyák, papírok, további elemek rendezése is mind hozzájárulnak a finommotorikus mozgás fejlődéséhez. Itt is fontos, hogy az életkorának megfelelő játékot válassz, és olyat, amivel szívesen játszik. Természetesen egy társasjáték esetében neked vagy a családban másnak is időt kell szánnia a gyermek finommotorikus mozgásának fejlesztésére, de ez önmagában is közös öröm!
  • Kártyajátékok. Bármilyen, a korosztályának megfelelő kártyajáték is nagyon hasznos a finommotorika fejlesztésében.
  • Puzzle, kirakós játékok
  • Kifejezetten a finommotorikát fejlesztő játékok. Gyakorlatilag minden játék, ami megfelelő gyorsaságú, erősségű, célirányos kézmozgást, differenciált és összehangolt együttműködést kíván az ujjacskáktól, fejleszti a finommotorikus mozgást. Nagyon sok cég készít a különböző életkornak megfelelő játékokat ebben a kategóriában. Bármelyik jó és hasznos lehet, akár ajándékként is, amivel a gyermek szívesen játszik.
  • Formák kivágása ollóval.

Szólj hozzá te is!



Jobb agyféltekés rajzolás a Facebookon

Jobb agyféltekés rajzolás élménye

© 2018 Minden jog fenntartva - Jobb agyféltekés rajzolás, jobb agyféltekés rajztanfolyam I Impresszum I Adatvédelmi Nyilatkozat I