Hírek

A finommotorika fejlesztésére rengeteg módszer van. Természetesen konkrét feladatok, rajzprogramok is léteznek, de a gyermekednek nem kell ezt az egészet egyfajta nehézségként, elvárásként megélnie. Erre talán a legjobb módszer, ha játékként tudja megélni a mozgáskoordináció fejlesztését. A jó hír, hogy ez nagyon könnyen lehetséges. Nézzük, melyek a leginkább javasolt finommotorika fejlesztő játékok!

Finommotorika fejlesztő játékok: építőkocka

Finommotorika fejlesztő játékok

  • Építőkockák. Bármilyen, a gyermeked korának megfelelő építőkocka (akár LEGO, DUPLO, de más márka is) segíti gyermeked finommotorikus mozgásának fejlődését.
  • Társasjáték. A társasjátékokban akár a bábu mozgatása, a dobókocka dobása, akár a kártyák, papírok, további elemek rendezése is mind hozzájárulnak a finommotorikus mozgás fejlődéséhez. Itt is fontos, hogy az életkorának megfelelő játékot válassz, és olyat, amivel szívesen játszik. Természetesen egy társasjáték esetében neked, vagy a családban másnak is időt kell szánnia a gyermek finommotorikus mozgásának fejlesztésére, de ez önmagában is közös öröm!
  • Kártyajátékok. Bármilyen, a korosztályának megfelelő kártyajáték is nagyon hasznos a finommotorika fejlesztésében.
  • Puzzle, kirakós játékok.
  • Kifejezetten a finommotorikát fejlesztő játékok. Gyakorlatilag minden játék, ami megfelelő gyorsaságú, erősségű, célirányos kézmozgást, differenciált és összehangolt együttműködést kíván az ujjacskáktól, fejleszti a finommotorikus mozgást. Nagyon sok cég készít a különböző életkornak megfelelő játékokat ebben a kategóriában. Bármelyik jó és hasznos lehet, akár ajándékként is, amivel a gyermek szívesen játszik.

 

A két legfontosabb dolog

Fontos megjegyezni, hogy a finommotorika fejlesztése játékokkal se legyen megterhelő, kellemetlen élmény a gyermeked számára.

Ehhez két dologra érdemes figyelni:

További lehetőségek a finommotorika fejlesztésére

Rengeteg további lehetőség van, amelyekkel a finommotorika fejleszthető. Ezek egy része természetesen valamennyire feladatként kezelendő, tehát nem kifejezetten játék.

De például a háztartásban nagyon sok feladat a gyermek számára játékosan mutatható be, így pozitív élménnyel fogja azokat is megélni. Arról nem beszélve, hogy habár nem a szó szoros értelemben játékról beszélünk, de a háztartásban való részvétel nagyon nagy mértékben javíthatja a gyermeked önbecsülését, önbizalmát.

Kattints a linkre és nézd meg a finommotorika fejlesztő feladatokat!

Szólj hozzá te is!



Jobb agyféltekés rajzolás a Facebookon

Jobb agyféltekés rajzolás élménye

© 2018 Minden jog fenntartva - Jobb agyféltekés rajzolás, jobb agyféltekés rajztanfolyam I Impresszum I Adatvédelmi Nyilatkozat I