Hírek - gyerekeknek / hasznos tippek / jobb agyféltekés gyerek rajztanfolyamok / művészkuckó / rajz / rajzolás / rajzolás alapjai

Grafit rajzok a gyerekek körében talán kevésbé vonzóak. Sziporkázó lényükből adódóan ők sokkal inkább előnyben részesítik a színes rajzokat. Most azonban megmutatjuk neked, hogyan lehet megszeretni és megszerettetni a grafit rajzokat a gyerkőcökkel is.

Grafit rajzok – csupán vonalakkal, akár a rajzfilmeken

A vonalrajz leginkább egyszerű rajzfilm figurára hasonlít. Karakteresen kiemeli az ábrázolt figura, tárgy vagy környezet legjellegzetesebb vonásait. Ezért lehet olyan könnyen ráismerni. A gyerekek, főleg kisebb korban, többnyire ilyen vonalrajzokat készítenek. Technikai tudásuknak ez felel meg. Hogy szebbé tegyék, gyakran kiszínezik őket.

Ahogy azonban egyre nagyobbak és ügyesebbek lesznek a rajzolásban, kialakul az a természetes igényük, hogy a rajzolt figura élethűbbé váljon a papíron. Itt siet segítségünkre egy könnyen elsajátítható módszer.

Grafit rajzok – egy klasszikus árnyékolási módszer

Amikor a körvonalrajzot plasztikussá tesszük, ezt szakkifejezéssel árnyékolásnak nevezzük. Az árnyékolás elengedhetetlen, ha élethű rajzot szeretne a gyerkőc készíteni. Most megmutatom azt az igen egyszerű, mégis nagyon látványos árnyékolási módszert, amit a régi grafikusok is előszeretettel használtak. Ennek a neve: vonalkázás.

Ez az árnyékolás így készül:

  • Ugyanavval a ceruzával, amivel a körvonalat megrajzolja a csemete, az árnyékosabbnak tűnő, sötétebb részeket vonalkázza be.

  • Jól figyelje meg, ebben segíthetsz is neki, hogyha csak kissé árnyékolt a felület, akkor elég egy, vagy két egymáson keresztben fekvő vonalsor.

  • Ha sötétebb, akkor még egy, vagy akár még két egymást keresztező réteget is tegyen rá.

  • Ennél a technikánál fontos arra figyelni, hogy minden következő vonalkázott réteg más irányban haladjon az előzőhöz képest. Így a grafit vonalkák egymást keresztező rétegei egyre sötétebb tónust alakítanak ki.

Grafit rajzok – a fotóhűségű árnyékolás

Bizonyára te is láttál már olyan rajzot, ami nagyon hasonlít egy fotóra. A ceruzavonások egyáltalán nem is látszanak rajta. Sem a körvonalnál, sem pedig az árnyékolásnál. Egészen biztos, hogy ez jobb agyféltekés rajzolással készült. Természetesen itt is az árnyékolás hozza létre az ábrázolt kép térbeliségét, plasztikusságát.

Ez esetben az árnyékolás azt jelenti, hogy a satírozás során, a grafit különféle árnyalataival jelenítünk meg világosabb és sötétebb felületeket.

  • Ehhez különféle sötétségű, vagyis puhaságú ceruzákat használunk.

  • Segítségül hívunk olyan rajzeszközöket is, amivel nagyon finom, egyenletesen árnyékolt, bársonyos felületeket tudunk létrehozni.

    Ilyen a papírzsebkendő vagy a papírceruza.

  • A fények kiemelésére különféle radírokat használunk. Ezekkel még jobban ki tudjuk hangsúlyozni a fényes, ragyogó felületeket.

Szeretnéd, ha a gyermeked is megtanulná ezeket a Pazar trükköket?

Szeretne ő is, szinte élethű pontosságú grafit rajzokat készíteni?

Jöjjön el hozzánk!

Mi megtanítjuk neki, mindez hogyan lehetséges!

 

Szólj hozzá te is!© 2018 Minden jog fenntartva - Jobb agyféltekés rajzolás, jobb agyféltekés rajztanfolyam I Impresszum I Adatvédelmi Nyilatkozat I