Hírek

A finommotorika fejlesztése már a kisbabakortól fontos. Míg a legkisebbek számára ezeknek a képességeknek az elsajátítása észrevétlenül folyik, addig a bölcsődés-óvodás korú gyerekek kézügyességének a fejlesztésére már jobban oda kell figyelni. Az 5 évesek finommotorikus képességeinek a fejlesztése fontos, mivel szükség van rá az íráskészség elsajátításához. Ebben a cikkben áttekintjük, miért olyan fontosak a kézügyesség fejlesztő játékok 5 éveseknek, és bemutatunk néhány kiváló játékötletet is.

Miért fontos a kézügyesség fejlesztése 5 éves korban?

A kéz és az ujjak mozgatásával egészen pici izomcsoportokat mozgatunk meg. A finommotrika fejlesztése során ezeket az izomcsoportokat fejlesszük. A kézizmok, kézközép-csontok erősödése, valamint a finommozgás koordinációjáért felelős agyi struktúrák kiépülése 5-8 éves korban történik. Ezért ebben az időszakban lehet a leglátványosabb eredményeket elérni a kézügyesség terén.

A jól fejlett finommotorika elengedhetetlen a tanuláshoz, az íráskészség elsajátításához, a gyermek szellemi fejlődéséhez. Ezeken kívül fontos szerepet játszik még a logika és kombinációs készség, a tájékozódó képesség, a kreativitás esetében is.

Kézügyesség fejlesztő játékok 5 éveseknek - gyurma

Mit várhatunk el egy 5 éves gyermektől?

Kézügyesség fejlesztő játékok 5 éveseknek

  1.  Kirakók és puzzle játékok:
  2. A játék során meg kell találniuk a megfelelő darabokat, és összerakni a képet vagy a formát. Nem csak a finommotorikus képességeket fejleszti, hanem a gondolkodást is, hiszen koncentrálni kell ahhoz, hogy megtalálják az kirakós elem helyét.
  3. Homokozás:
  4. A homokozás egy kiváló módja annak, hogy a gyerekek finomítsák az ujjak mozgékonyságát. Homokozás során rendkívül sokféle tevékenységet végeznek a gyerekek: vizet öntenek egyik vödörből a másikba, homokozóformából szedik ki a „homoksütit” stb.
  5. Színezők és rajzolás, festés:
  6. Ha valami olyan módszert szeretnénk a gyereknek, ami nem csak a kézügyességet fejleszti, de még érdekli, sőt élvezi is, akkor az a színezés és a rajzolás. Érdemes az ujjfestős játékokkal kezdeni. Ha már ez jól megy, át lehet térni az „eszközzel” való színezésre.  A ceruzákkal és festékekkel való munka nemcsak a kreativitást fejleszti, hanem segíti a kézügyességet is. A színezők és rajzolás ösztönzi a finom mozdulatokat és a kéz-szem koordinációt. A gyermek a rajzolás során megtanul pontos vonalat húzni, formát követni, satírozni.
  7. Építő játékok:
  8. A kis építőkockákkal való játék segít fejleszteni a finom motoros készségeket és a térbeli érzéket. Különböző méretű és alakú építőelemekkel készíthetnek saját terveket is. A LEGO vagy más építő játékok nagyon kedveltek ebben a korosztályban.
  9. Gyurmázás:
  10. A gyurmázás (vagy akár a tészta gyúrása) során nemcsak ügyesebbek, hanem erősebbek is lesznek az ujjak és a kézizmok. A gyurmába lehet magokat, terméseket, gyöngyöt belenyomkodni és így létrehozni kreatív alkotásokat.
  11. Gyöngyfűzés:
  12. Jó hatással van a szem-kéz koordinációjára a gyöngyök fűzése. Ha nincs kéznél gyöngy akár száraz tésztát, gombot vagy feldarabolt szívószálat is fel lehet fűzni.
  13. Kavicsok, termések, magok:
  14. Az apró kavicsok rakosgatása is segít a finommotorika fejlesztésében. Ezekből képet lehet kirakni, de akár festeni is lehet azokat. A terméseket és magokat is lehet rakosgatni, illetve képet kirakni belőlük.

Ezeken kívül még rengeteg játék segíthet a finommotorikus képességek fejlesztésében, egy kis kreativitással, bármiből lehet szuper, szórakoztató, fejlesztő játék.

Tartsuk azonban szem előtt, hogy olyan játékot válasszunk, amit élvezettel csinál és nem érzi kényszernek. Ne feledjük, hogy a játék és tanulás együtt jár, és a megfelelő kézügyesség-fejlesztő játékok segítenek gyermekeinknek a sikeres jövő kialakításában.

Forrás: skillo.hu; jatsszunk-egyutt.hu

Szólj hozzá te is!



Jobb agyféltekés rajzolás a Facebookon

Jobb agyféltekés rajzolás élménye

© 2018 Minden jog fenntartva - Jobb agyféltekés rajzolás, jobb agyféltekés rajztanfolyam I Impresszum I Adatvédelmi Nyilatkozat I