Hírek - fejlesztő / gyerekeknek / hasznos tippek / jobb agyféltekés gyerek rajztanfolyamok / kreatív / művészkuckó / rajz / rajzolás alapjai

Kreativitás fejlesztése gyerekeknek – hogyan csináld!?

Kreativitás fejlesztése gyerekeknek, kicsit olyan, mintha fel akarnánk találni a „spanyol viaszkot”. Hiszen a gyerekek alapvetően és születetten kreatív lények. Annyira közel vannak még az ösztönös felfedező állapothoz, pusztán attól, hogy kíváncsian és nyitottan állnak mindenhez. Az a dolguk, hogy megismerjék magukat és a világot maguk körül. Vagányul és vidáman kóstolnak bele bármilyen új módszerbe, ha még nem rontottuk el őket a beskatulyázás és megfelelés szorításával. Számukra talán nem is lenne lehetetlen, ha mi, szülők, vagy az oktatás nem avatkozna olyan gyakran közbe uniformizálásukkal, hogy szép, szabályos kockákként beilleszkedjenek az elvárt rendbe.

Kreativitás fejlesztése gyerekeknek – miből áll?

Voltaképpen nincs is itt semmi másról szó, mint engedni őket, hogy a képzeletük, a fantáziájuk, a leleményességük nyomába indulhassanak és kipróbálják magukat. Igen, lesz, ami nem sikerül majd nekik úgy, ahogy szeretnék. De eközben számos tapasztalatot szereznek, ami beépül a tudatukba, és indirekt módon fejleszti a megfigyelésüket és viszi őket tovább a tanulás útján.

Kreativitás fejlesztése gyerekeknek – mi is az, hogy kreatív?

Ha kreatív valaki, akár felnőtt, akár gyermek, az azt jelenti, hogy:

  • Másképp szemléli a világot, mint az átlag.

  • Új, addig szokatlan megoldásokat talál a problémákra, melyek sikerre vezetik őt.

  • Egy másik úton indul el és érkezik meg ugyanoda… vagy gyakran még tovább.

  • Így szélesedik a cselekvési tere, gazdagodik a tudatossága, egyre többet ismer meg az őt körülvevő világból.

  • Egyre kifinomultabban és minőségibb hatással tudja használni a lehetőségeit a maga és a környezete javára.

Kreativitás fejlesztése gyerekeknek – játszva tanulni, örömmel alkotni

A gyermek „munkája” a játék. Játék közben tanulja meg, hogyan kell élni az életét. Ezért játszik orvosost, tűzoltót, építőmunkást, vagy közértest. Kipróbálja sorra azokat a helyzeteket, amiket nap, mint nap lát. Beleéli magát és leutánozza, vagy! kreatívan kiegészíti saját, új megoldásaival. Ez már alkotás lesz a javából. Hiszen létrehoz valami újat, valami olyat, amit nem látott, hanem belőle születik meg.

 

Ahhoz azonban, hogy újdonságokat találjon ki:

  • alaposan meg kell figyelnie mindent

  • és frissen, nyitottan kell tartania a gondolkodásmódját,

  • hogy befogadjon újonnan érkező információkat és ingereket.

Kreativitás fejlesztése gyerekeknek – egy kézenfekvő módszer: a rajzolás

Tudvalevő, hogy minden gyermek imád rajzolni, szinte születése óta. Még alig totyog, de már képes összefirkálni az egész lakást egy óvatlan pillanat alatt. A rajzolás a legkézenfekvőbb és a legtöbbet használt közlési és feldolgozási mód az összes gyerek korosztály számára.

Miért ne kötnénk össze a kettőt?
Két legyet egy csapásra?!

Fejlesszük a kreativitását rajzolással!

Több olyan rajzos gyakorlat is létezik, ami a gondolkodásmódjukat, a megfigyelésüket és a rajzkészségüket egyaránt fejleszti.

  • Imádják azokat az összehasonlítós játékokat, mikor két rajz között bizonyos számú, nagyon apró eltérés van, és azokat kell megtalálnia.

  • Vagy itt van az, amikor egy fehér lapon pontok beszámozott sora van, és össze kell őket kötnie egymással. Én rajongtam ezért gyerekkoromban.

  • Aztán itt van a fejjel lefelé rajzolás! Amikor valamit úgy kell lerajzolnia, hogy közben mindvégig nem tudja, mi is az, csak amikor kész és megfordítja.

Talán nem hinnéd, de ezek a játékos módszerek  jelen vannak jobb agyféltekés, fejlesztő gyermek rajztanfolyamainkon is. Többek között ezek segítségével is sajátítják el játékosan a szép rajzolás trükkjeit.

A te gyerkőcöd szeret rajzolni?

Szereti a játékos kihívásokat?

Szeret új módszerekkel, új utakra lépni?

Akkor a jobb agyféltekés rajzolást pont neki találták ki!

A mi módszereinkkel nem csupán a rajzkészsége fejlődik majd,
de olyan nézőpontra is szert tesz,
ami maximálisan kibontakoztatja kreativitását!

Jelentkezz most!

 

Szólj hozzá te is!



Jobb agyféltekés rajzolás a Facebookon

Jobb agyféltekés rajzolás élménye

© 2018 Minden jog fenntartva - Jobb agyféltekés rajzolás, jobb agyféltekés rajztanfolyam I Impresszum I Adatvédelmi Nyilatkozat I