Híreink

A jobb agyféltekés rajzolás világából

figyelem-koncentracio-fejlesztese-gyerekeknel

Figyelem, koncentráció fejlesztése gyerekeknél – hasznos tippek és trükkök

A figyelem és koncentráció fejlesztése gyermekeknél kulcsfontosságú. Azonban a mai világban, gyorsan fejlődő digitális eszközökkel és a gyorsan változó ingerekkel, egyre nehezebb a gyerekeknek hosszabb ideig összpontosítani egy-egy dologra. Ez a figyelemhiány kihatással lehet a tanulmányi eredményekre, a magatartásra és a mindennapi életre is. Blogcikkünkben tippeket és ötleteket adunk a szülőknek, hogyan segíthetnek gyermekeiknek jobban összpontosítani.

Miért fontos a fejlesztés?

A jó koncentrációs készség és a fenntartható figyelem hiánya az élet minden területén nehézségeket okozhat. Épp ezért fontos a figyelem és koncentráció fejlesztése, valamint a memóriafejlesztés is. Ha a gyermek képes tartósan odafigyelni, és elmélyedni a feladatokban, nem csak az iskolában lesz sokkal könnyebb dolga, hanem később az élet minden területén is. Ezeknek a képességeknek hasznát vesszük a munkahelyünkön, az emberi kapcsolatainkban, sőt a háztartás vezetése során is.

A figyelem és koncentráció fejlesztése kiemelkedően fontos:

A jó hír, hogy ez is mint minden képesség fejleszthető, érdemes már kisgyermek korban elkezdeni játékos módszerekkel a fejlesztést.

Tippek a figyelem és koncentráció fejlesztéséhez

1. Játékos tevékenységek:

 • Memóriajátékok: A memóriajátékok remekül fejlesztik a koncentrációt, a memóriát és a megfigyelőképességet. Számos variáció létezik, így a gyerekek életkorának és érdeklődési körének megfelelően választhatunk.
 • Kirakós játékok: A kirakós játékok fejlesztik a problémamegoldó képességet, a térlátást és a koncentrációt. Különböző nehézségű kirakókat választhatunk a gyerek képességeinek és életkorának megfelelően. Ezek a játékok még a finommotoros képességeket is fejlesztik.
 • Társasjátékok: A társasjátékok nem csak szórakoztatóak, de fejlesztik a koncentrációt, a stratégiai gondolkodást, a kommunikációs készségeket és a csapatmunkát is.
 • Mesélés: A mesélés remek módja annak, hogy a gyerekek megtanuljanak hosszabb ideig összpontosítani egy dologra. Mesélhetünk nekik könyvekből, de kitalálhatunk saját történeteket is.
 • Kézműveskedés: A kézműveskedés fejleszti a finommotoros mozgásokat, a kreativitást és a koncentrációt. Számos egyszerű és szórakoztató kézműves tevékenységet találhatunk online vagy könyvekben.
 • Rajzolás, jobb agyféltekés rajzolás: Ahhoz, hogy a rajz szépen sikerülhessen figyelemre van szükség. A játékos, gyerekek számára érdekes feladatok során gyermek észrevétlenül sajátítja el a megfigyelés képességét. Minél többet rajzol a gyerek, annál többet vesz észre az őt körülvevő világból.

Figyelem, koncentráció fejlesztése gyerekeknél- rajzolás zsírkrétával

2. A környezet megteremtése:

 • Nyugodt hely: A gyerekeknek szükségük van egy nyugodt helyre, ahol zavartalanul tudnak tanulni és koncentrálni. Ez a hely legyen jól megvilágított, szellőztetett és rendezett.
 • Korlátozd a zavaró dolgokat: A tévé, a telefon, a rádió és a számítógép zavarhatja a koncentrációt. Tanulás közben érdemes ezeket kikapcsolni vagy eltenni a gyerek látóköréből.
 • Tartsatok rendszeres szüneteket: A gyerekeknek is szükségük van pihenésre a koncentráció fenntartásához. Tanulás közben tartsanak rövid szüneteket, hogy mozogjanak és felfrissítsék magukat.

3. Pozitív megerősítés:

 • Dicsérd meg a gyerkőcöt, ha sikerül koncentrálnia: Fontos, hogy dicsérjük meg a gyereket, ha sikerül hosszabb ideig összpontosítania egy dologra. Ez megerősíti őt és motiválja, hogy a jövőben is igyekezzen koncentrálni.
 • Legyél türelmes: A koncentrációs képesség fejlesztése időbe telik. Ne legyünk türelmetlenek a gyerekkel, ha nem sikerül neki elsőre.

A koncentráció fejlesztése már kisgyermekkortól kezdve kulcsfontosságú a sikeres tanulás, fejlődés és a mindennapi feladatok hatékony elvégzése szempontjából. A fent említett gyakorlatok és játékok segíthetnek a koncentráció fejlesztésében.

Kézügyesség fejlesztő játékok 5 éveseknek

Kézügyesség fejlesztő játékok 5 éveseknek

A finommotorika fejlesztése már a kisbabakortól fontos. Míg a legkisebbek számára ezeknek a képességeknek az elsajátítása észrevétlenül folyik, addig a bölcsődés-óvodás korú gyerekek kézügyességének a fejlesztésére már jobban oda kell figyelni. Az 5 évesek finommotorikus képességeinek a fejlesztése fontos, mivel szükség van rá az íráskészség elsajátításához. Ebben a cikkben áttekintjük, miért olyan fontosak a kézügyesség fejlesztő játékok 5 éveseknek, és bemutatunk néhány kiváló játékötletet is.

Miért fontos a kézügyesség fejlesztése 5 éves korban?

A kéz és az ujjak mozgatásával egészen pici izomcsoportokat mozgatunk meg. A finommotrika fejlesztése során ezeket az izomcsoportokat fejlesszük. A kézizmok, kézközép-csontok erősödése, valamint a finommozgás koordinációjáért felelős agyi struktúrák kiépülése 5-8 éves korban történik. Ezért ebben az időszakban lehet a leglátványosabb eredményeket elérni a kézügyesség terén.

A jól fejlett finommotorika elengedhetetlen a tanuláshoz, az íráskészség elsajátításához, a gyermek szellemi fejlődéséhez. Ezeken kívül fontos szerepet játszik még a logika és kombinációs készség, a tájékozódó képesség, a kreativitás esetében is.

Kézügyesség fejlesztő játékok 5 éveseknek - gyurma

Mit várhatunk el egy 5 éves gyermektől?

Kézügyesség fejlesztő játékok 5 éveseknek

 1.  Kirakók és puzzle játékok:
 2. A játék során meg kell találniuk a megfelelő darabokat, és összerakni a képet vagy a formát. Nem csak a finommotorikus képességeket fejleszti, hanem a gondolkodást is, hiszen koncentrálni kell ahhoz, hogy megtalálják az kirakós elem helyét.

 3. Homokozás:
 4. A homokozás egy kiváló módja annak, hogy a gyerekek finomítsák az ujjak mozgékonyságát. Homokozás során rendkívül sokféle tevékenységet végeznek a gyerekek: vizet öntenek egyik vödörből a másikba, homokozóformából szedik ki a „homoksütit” stb.

 5. Színezők és rajzolás, festés:
 6. Ha valami olyan módszert szeretnénk a gyereknek, ami nem csak a kézügyességet fejleszti, de még érdekli, sőt élvezi is, akkor az a színezés és a rajzolás. Érdemes az ujjfestős játékokkal kezdeni. Ha már ez jól megy, át lehet térni az „eszközzel” való színezésre.  A ceruzákkal és festékekkel való munka nemcsak a kreativitást fejleszti, hanem segíti a kézügyességet is. A színezők és rajzolás ösztönzi a finom mozdulatokat és a kéz-szem koordinációt. A gyermek a rajzolás során megtanul pontos vonalat húzni, formát követni, satírozni.

 7. Építő játékok:
 8. A kis építőkockákkal való játék segít fejleszteni a finom motoros készségeket és a térbeli érzéket. Különböző méretű és alakú építőelemekkel készíthetnek saját terveket is. A LEGO vagy más építő játékok nagyon kedveltek ebben a korosztályban.

 9. Gyurmázás:
 10. A gyurmázás (vagy akár a tészta gyúrása) során nemcsak ügyesebbek, hanem erősebbek is lesznek az ujjak és a kézizmok. A gyurmába lehet magokat, terméseket, gyöngyöt belenyomkodni és így létrehozni kreatív alkotásokat.

 11. Gyöngyfűzés:
 12. Jó hatással van a szem-kéz koordinációjára a gyöngyök fűzése. Ha nincs kéznél gyöngy akár száraz tésztát, gombot vagy feldarabolt szívószálat is fel lehet fűzni.

 13. Kavicsok, termések, magok:
 14. Az apró kavicsok rakosgatása is segít a finommotorika fejlesztésében. Ezekből képet lehet kirakni, de akár festeni is lehet azokat. A terméseket és magokat is lehet rakosgatni, illetve képet kirakni belőlük.

Ezeken kívül még rengeteg játék segíthet a finommotorikus képességek fejlesztésében, egy kis kreativitással, bármiből lehet szuper, szórakoztató, fejlesztő játék.

Tartsuk azonban szem előtt, hogy olyan játékot válasszunk, amit élvezettel csinál és nem érzi kényszernek. Ne feledjük, hogy a játék és tanulás együtt jár, és a megfelelő kézügyesség-fejlesztő játékok segítenek gyermekeinknek a sikeres jövő kialakításában.

Forrás: skillo.hu; jatsszunk-egyutt.hu

kezugyesseg-fejlesztese-jatekosan-gyurmazas

Kézügyesség fejlesztése játékosan

A kézügyesség a finommotoros mozgások összerendezettségét jelenti, ami a kéz, az ujjak és a csukló izmait foglalja magába. Ez a képesség elengedhetetlen a mindennapi tevékenységekhez, mint az öltözködés, az evés, az írás, a rajzolás, vagy akár a játék. Nagyon fontos, hogy mire a gyermek iskolába megy ez a képessége már jól fejlett legyen. Hogyan fejleszthetjük mi szülők játékos módszerekkel gyermekünk kézügyességét?

Kézügyesség fejlesztése – előnyök

Gyermekkorban kifejezetten fontos a kézügyesség fejlesztése, az ide kapcsolódó játékok megismertetése a gyermekkel. Vegyük sorra milyen előnyökkel jár ez gyermekünk számára:

 • Fejleszti a kéz-szem koordinációt.
 • Javítja az ujjak ügyességét és mozgékonyságát.
 • Erősíti a kéz és a csukló izmait.
 • Segíti a koncentrációs képesség fejlődését.
 • Ösztönzi a kreativitást és a problémamegoldó képességet.
 • Növeli az önbizalmat és a sikerélményt.

Kézügyesség fejlesztése játékosan - gyurmázás

Játékos ötletek a kézügyesség fejlesztéséhez

Az alábbi játékok segítségével gyermeked könnyedén, játék közben tudja fejleszteni kézügyességét és kreatív gondolkodását.

 • Gyöngyfűzés: A gyöngyfűzés remek kézügyesség fejlesztő játék, ami már kisgyermekek számára is elérhető. Különböző méretű és színű gyöngyökkel, fonalakkal és zsinórokkal változatossá és élvezetessé tehetjük a játékot. A fűzhető formák készlet pedig egy kimondottan hasznos, kézügyességet és finommotorikát fejlesztő játék. Fűzhetünk is vele vagy építhetünk tornyokat, házakat.
 • Rajzolás és festés: A rajzolás és festés nemcsak a kézügyességet fejleszti, de a kreativitást is ösztönzi. Biztosítsunk a gyerekeknek különböző rajzeszközöket, festékeket és papírokat, hogy szabadon alkothassanak. Az ecset nélküli festés, ujjal festés is jó móka és nagyon hasznos kézügyesség fejlesztő. A gyerek jobb agyféltekés rajztanfolyamok alkalmával pedig a koncentráció is fejlődik.
 • Gyurmagyúrás: A gyurmagyúrás remek módja a kéz izomzatának erősítésének és a finommotorikus mozgások fejlesztésének. A gyurmából formázhatunk figurákat, állatokat, ételeket, vagy akár bármi mást, amit a gyermek fantáziája diktál. Tehetünk bele magokat például a süni tüskéi készülhetnek szotyiból. Amikor a magokat kis tálkába kitesszük és felcsipegetik a gyerekek, illetve beleteszik a gyurmába akkor is fejlődik a kézügyességük.
 • Vágás és ragasztás: A papírvágás és ragasztás fejleszti a kéz-szem koordinációt és a finommotoros mozgásokat. Különböző formák kivágása, képek ragasztása, vagy akár origamizás remek szórakozást nyújthat a gyerekeknek. Ráadásul az elkészült munkákat utólag ki is lehet festeni.
 • Építőkockák: Az építőkockákkal való játék nemcsak a kézügyességet fejleszti, de a térlátást, a problémamegoldó képességet és a kreativitást is ösztönzi. A gyerekek építhetnek házakat, tornyokat, hidakat, vagy bármi mást, amit csak el tudnak képzelni. Ezekkel már egy baba is tud játszani, majd ahogy a gyermek idősebb lesz, megtanulja, hogy tartsa stabilan a kockákat, és helyezze egymásra az egyes elemeket.
 • Szerepjáték: A szerepjáték során a gyerekeknek utánozniuk kell a felnőttek tevékenységeit, ami fejleszti a kézügyességüket is. Főzhetnek, takaríthatnak, babázhatnak, vagy akár barkácsolhatnak is.

A kézügyesség fejlesztése tehát kulcsfontosságú a gyerekek fejlődése szempontjából. Ezért, ha lehet már kisbaba kortól érdemes kézügyesség fejlesztő játékokkal fejleszteni ezt a készséget. Ezeket a játékokat készen is megvásárolhatjuk a boltban, vagy némi utána járás után, kevés eszközzel mi magunk is kitalálhatunk ilyeneket.

koncentracio-fejlesztese-meseles

Koncentráció fejlesztése kisgyermekkortól

A koncentráció a figyelem összpontosítása egy adott feladatra vagy tevékenységre. A kisgyermekek koncentrációs képessége még nem fejlett, ezért fontos, hogy játékos és szórakoztató módon segítsünk nekik a fejlődésben. A koncentráció hiánya már az iskolában is problémát okozhat és később a mindennapi élet folyamán is. Ebben a blogcikkben tippeket és ötleteket adunk koncentráció fejlesztése témában, amelyeket otthon is könnyen alkalmazhatsz.

Tippek a kisgyermekek koncentrációjának fejlesztéséhez

 1. Teremts nyugodt környezetet: A kisgyermekek könnyen elvonják a figyelmüket a külső ingerek, ezért fontos, hogy a játékra és a tanulásra kijelölt helyiség nyugodt és csendes legyen. Távolíts el minden zavaró tényezőt, mint a tévé vagy a rádió.
 2. Rövidítsd le a tevékenységek hosszát: A kisgyermekek koncentrációs képessége korlátozott. Kezdetben csak rövid ideig tartó tevékenységeket válassz, és fokozatosan növeld az időtartamot, ahogy a gyermek fejlődik.
 3. Használj vizuális segédeszközöket: A kisgyermekek jobban emlékeznek a képekre, mint a szavakra. Használj vizuális segédeszközöket, mint a képek, kártyák, vagy játékok, hogy segíts a gyermeknek a koncentrációban.
 4. Dicsérd a gyermeket: Fontos, hogy dicsérd a gyermeket, amikor sikerül koncentrálnia egy feladatra. Ez megerősíti a viselkedést, és ösztönzi a gyermeket a további fejlődésre.
 5. Légy türelmes: A koncentrációs képesség fejlesztése időbe telik. Légy türelmes a gyermekkel, és ne erőltesd őt, ha nem tud koncentrálni.
 6. Játssz koncentrációs játékokat: Számos szórakoztató játék és tevékenység létezik, amelyek segítenek a kisgyermekek koncentrációs képességének fejlesztésében. Néhány példa:

Koncentráció fejlesztése - mesélés

Miért fontos a koncentráció fejlesztése?

A koncentráció fejlesztése nem csupán az iskolai teljesítmény javítását szolgálja, hanem a gyerekek általános fejlődésére is hatással van. A játékos és szórakoztató tevékenységek, a nyugodt környezet, a vizuális segédeszközök, a dicséret és a türelem mind hozzájárulnak a gyerekek koncentrációs képességének fejlesztéséhez.

A koncentráció fejlesztése számos okból fontos a gyerekek számára:

 1. Tanulás: A koncentráció az információfeldolgozás alapja. A gyerekeknek, akik képesek koncentrálni, könnyebb megérteniük és megtanulniuk az új ismereteket. A koncentráció segít a gyerekeknek, hogy hosszabb ideig figyeljenek oda az órákon, és jobban teljesítsenek a vizsgákon.
 2. Teljesítmény: A koncentráció javítja a gyerekek teljesítményét a mindennapi tevékenységekben, mint a játék, a házi feladat elvégzése, vagy a sportolás. A koncentráció segít a gyerekeknek, hogy jobban beosszák az idejüket, és hatékonyabban végezzék el a feladataikat.
 3. Magabiztosság: A sikeres koncentráció növeli a gyerekek magabiztosságát és önbecsülését. A gyerekek, akik képesek koncentrálni, jobban érzik magukat a bőrükben, és kevésbé hajlamosak a frusztrációra és a dühkitörésekre.
 4. Egészség: A koncentráció fejlesztése javítja a gyerekek mentális egészségét. A koncentráció segít a gyerekeknek, hogy jobban kezeljék a stresszt és a szorongást.
 5. Életvezetési készségek: A koncentráció alapvető fontosságú a későbbi életben való boldoguláshoz. A gyerekek, akik képesek koncentrálni, könnyebben boldogulnak majd a munkahelyükön, a kapcsolataikban, és a mindennapi életben.

Koncentráció fejlesztése már egészen kisgyermekkortól

A koncentráció fejlesztését már kisgyermekkorban érdemes elkezdeni. A korai fejlesztésnek köszönhetően a gyerekek már óvodás korban megtanulhatnak hosszabb ideig figyelni és összpontosítani.

Fontos, hogy a koncentráció fejlesztése játékos és szórakoztató legyen a gyerekek számára. Ne erőltessük a tevékenységeket, ha a gyerek nem élvezi őket.

A koncentráció fejlesztése egy folyamatos folyamat, amely türelmet és kitartást igényel. A fenti tippek és ötletek segítségével azonban hatékonyan támogathatod a gyermeked fejlődését.

figyelem fejleszto jatekok

Figyelem fejlesztő játékok, avagy játékos tanulás

A figyelem fejlesztő játékok hatékony eszközök a koncentrációs képesség javításában. A játékos tanulás során a gyerekek észrevétlenül fejlesztik a memóriájukat, a problémamegoldó képességüket és a finommotoros mozgásukat. A játékok kiválasztásakor vegyük figyelembe a gyermek korát és érdeklődési körét, és biztosítsunk számára nyugodt és zavartalan játékkörnyezetet.

Figyelem fejlesztő játékok

Az óvodás korban a spontán figyelem egyre inkább tudatos figyelemmé válik, az iskolában már erre a tudatos (szándékos) figyelemre szükségünk lesz a feladatok elvégzéséhez. A figyelem tudatos irányítása már nagyobb erőfeszítést igényel a gyerekektől, ezért a kialakulása is egy hosszabb folyamat, amelyet nagyszerűen alakíthatunk, ösztönözhetünk különböző játékokkal, vagy játékos feladatokkal. Íme néhány ötlet a figyelem fejlesztő játékok közül, hogy mikkel célszerű ebben a korban kezdeni:

 • Memóriajátékok: A memóriajátékok kiválóan fejlesztik a vizuális memóriát és a koncentrációs képességet. A klasszikus memóriajátékok mellett számos kreatív változat is létezik, melyek még izgalmasabbá teszik a játékot.
 • Kirakós játékok: A kirakós játékok fejlesztik a problémamegoldó képességet, a finommotoros mozgást és a vizuális észlelést. A kirakók nehézségi szintjét a gyermek korához és képességeihez igazíthatjuk.
 • Társasjátékok: A társasjátékok remek lehetőséget nyújtanak a figyelem, a memória és a stratégiai gondolkodás fejlesztésére. A közös játék során a gyerekek megtanulnak türelmesen várni, együttműködni és alkalmazkodni a játék szabályaihoz.
 • Mozgásos játékok: A mozgásos játékok nemcsak a fizikai kondíciót javítják, de a koncentrációs képességre is pozitív hatással vannak. A tánc, a sport és a különböző ügyességi játékok fejlesztik a koordinációt, az egyensúlyt és a reakcióidőt.
 • Szókereső játékok
 • Szókirakó játékok
 • Különbségkereső játékok: Ez a játék igazán próbára teszi a gyerekek figyelmét. Érdemes először nagyobb eltérésekkel próbálkozni, hogy könnyebben megtalálják és nagyobb legyen a sikerélmény.
 • Jobb agyféltekés rajzolás: Ahhoz, hogy a rajz szépen sikerülhessen figyelemre van szükség. A játékos, gyerekek számára érdekes feladatok során gyermek észrevétlenül sajátítja el a megfigyelés képességét. Minél többet rajzol a gyerek, annál többet vesz észre az őt körülvevő világból.
 • Kártyajátékok: ma már a legkisebb korosztály számára is elérhetők kártyajátékok, amik a szórakozás mellett a koncentrációt is fejleszthetik.
 • Építőkocka: Nem csak építeni lehet az építőkockákból, szín vagy alakzat szerint össze lehet gyűjteni az azonos kockákat.
 • Puzzle: Egy-egy összetettebb kép kirakása komoly figyelmet és koncentrációt igényel.

Figyelem fejlesztő játékok

Tippek a figyelem fejlesztő játékok használatához:

 • Válasszunk a gyermek korának és képességeinek megfelelő játékokat.
 • Kezdjük rövidebb játékidővel, és fokozatosan növeljük a játékidőt a koncentrációs képesség javulásával párhuzamosan.
 • Biztosítsunk nyugodt és zavartalan játékkörnyezetet.
 • Dicsérjük a gyermeket a játékos feladatok sikeres elvégzéséért.
 • Játsszunk együtt a gyermekkel, és mutassunk példát neki.

A figyelemfejlesztő játékok jól elfoglalják a gyermekeket és nemcsak a figyelmüket, de a koncentrációt, a vizuális memóriát és sok más egyéb képességüket is fejlesztik.

kezugyesseg-fejleszto-jatekok-szinezes

Kézügyesség fejlesztő játékok

A kézügyességhez tartoznak azok a képességek, amelyek lehetővé teszik a pontos, ellenőrzött mozgásokat a kéz és ujjak segítségével. Ide tartozik még a szem, arc és a száj izmainak a finom, koordinált mozgása is. Fontos, hogy ezt a készséget különböző kézügyesség fejlesztő játékok segítségével már kisgyermek kortól fejlesszük.

Miért fontos a kézügyesség?

Olyan alapvető készségek tartoznak ide, mint a vonalvezetés, az alakzatok kirajzolása és az apró részletek készítése. Kulcsfontosságú az iskolai tevékenységek során, és az élet későbbi szakaszaiban is nagyon hasznos, ha valakinek jó és fejlett a kézügyessége.

Nem csak a ceruza fogásában vagy az evőeszközök használatában kap fontos szerepet ez a készség, hanem már a beszédkészség kialakulásának a folyamatában is.

Kézügyesség fejlesztő játékokat vásárolhatunk is, de akár otthon is játszhatunk, kevés vagy nagyon egyszerű eszközökkel.

Vásárolt kézügyesség fejlesztő játékok

Amennyiben vásároljuk a játékot, akkor olyat válasszunk, ami biztonságos a gyermekre nézve, tartós, és legyen olyan, ami valóban eléri a célját. Fontos, hogy vegyük figyelembe azt is, hogy milyen életkor van feltüntetve a dobozon.

A legjobb fejlesztőjátékok sok színes és mozgatható részletet tartalmaznak és gyakran logikai feladvánnyal kombináltak. Nagyon népszerűek és hasznosak azok a játékok melynek darabjai különböző textúrájú felülettel vannak ellátva.

Már kisbaba kortól érdemes fejleszteni ezt a készséget. Erre sok kiváló játék található a piacon, mint például csörgő-zörgő játékok, játszómatrac, matatófal. A kicsit idősebbek számára pedig számos klasszikus játékot vásárolhatunk, mint például fa építőkockák, kirakók, hal fogó ügyességi játék, nyomda, foglalkoztatófüzet, üveggolyók, gyöngyök.

De a játékok sora végtelen és manapság rengeteg fejlesztő játék közül választhatunk.

Kézügyesség fejlesztő játékok: színezés

Kézügyesség fejlesztő játékok otthon

Sok olyan játék van, ami alig jár kiadással és mégis nagy mértékben hozzájárul a kisgyermek finommotorikus képességeinek a fejlesztéséhez. Az alábbiakban néhány ilyet mutatunk be:

 1. Otthon is készíthetünk só-liszt gyurmát. Itt nem komoly alkotás lényeg, hanem hogy a kéz és az ujjak összehangolva mozogjanak. De a sütés során begyúrt tészta is alkalmas alkotásra.
 2. Teljesen költségmentes finommotorika fejlesztő játékok az ujjas mondókák. Nem is gondolnánk milyen sokrétű hatása van. Fejleszthetjük vele a beszédkészséget, a ritmusérzéket, szókincset miközben egy vidám kikapcsolódás a szülőnek és a gyermeknek egyaránt.
 3. Szortírozó játékok is hasznosak, hiszen apró ujjacskákkal kell felvenni a kisebb tárgyakat és még szét is kell válogatni. Ha otthon van sok különböző méretű vagy színű gomb vagy esetleg gyöngy akkor ezek szétválogatása jó feladat lehet. Fontos, hogy legyünk a gyermek mellett közben nehogy lenyeljék ezeket.
 4. A száraztészta is alkalmas a fejlesztésre. Fellehet őket fűzni egy fonalra vagy cérnára, és így nyakláncot vagy karkötőt alkothatnak a kicsik. De akár ki is festhetik ezeket a tésztákat.
 5. Rajzolás az egyik legjobb készségfejlesztő gyakorlat. Papír és ceruza vagy toll általában akad otthon. A gyerekek gyakorolhatják rajzolás és színesés közben a koordinációt, megtanulják közben a vonalakat is húzni.  Az apró részletek kitöltése és a színekkel való munka is fejleszti a finommotoros készségeket, miközben kreatív módon fejezik ki magukat.
  Az ecset nélküli festés, ujjal festés is jó móka és nagyon hasznos kézügyesség fejlesztő.  Lehetőleg olyan festéket vásároljunk, ami nem ártalmas az egészségre.

A kézügyesség a finom motoros készségek fejlesztése kulcsfontosságú a gyerekek fejlődése szempontjából. Ezért, ha lehet már kisbaba kortól érdemes kézügyesség fejlesztő játékokkal fejleszteni ezt a készséget. Ezeket a játékokat készen is megvásárolhatjuk a boltban, vagy némi utána járás után, kevés eszközzel mi magunk is kitalálhatunk ilyeneket. Akár vásárolt termék, akár otthon kitalált játék, a fontos a vidám, együtt töltött minőségi idő.

kirakost-jatszo-gyermek

Játékos koncentráció fejlesztő feladatok gyerekeknek

Manapság egyre több gyermeknél észlelhető valamiféle koncentrációs zavar, nem tudnak kellő mértékben figyelni és odafigyelni. Ennek egyik oka, az az óriási információ áradat, aminek nap mint nap ki vannak téve. A koncentráció hiánya már az iskolában is problémát okozhat és később a mindennapi élet folyamán is. A játékos koncentráció fejlesztő feladatok gyerekeknek azonban megelőzhetik ezeket a problémákat.

Mikor kezdjük el koncentráció fejlesztését és hogyan?

A jó koncentrációs készség és a figyelem hiánya miatt az élet számos területén hátrányos helyzetbe kerülhetnek a gyerekek és felnőttek egyaránt. Ezt érdemes megelőzni azzal, hogy a koncentráció fejlesztését iskoláskorban vagy már óvodás korban elkezdjük. A koncentráció fejlesztő feladatok olyan tulajdonságokat erősítenek, amit az iskolában és később felnőttként is jól hasznosíthatnak majd.

Mivel gyerekekről van szó, a legjobb, ha játékosan folyik a fejlesztés. Az a jó, ha a gyerekek élvezik ezeket a játékokat vagy feladatokat, így motiváltak maradnak.

Miért fontos a koncentráció fejlesztése a gyerekek számára?

A koncentráció készség és a tartós figyelem fejlesztése több szempontból is kulcsfontosságú:

 1. Hatékony tanulás: Az iskolában a képesség, hogy a gyerek hosszabb ideig figyelmesen képes egy adott témára vagy feladatra összpontosítani, elengedhetetlen. Ez szükséges ahhoz, hogy jobban megértsék és megjegyezzék a hallottakat.
 2. Problémamegoldás: Az összpontosításnak köszönhetően a gyerekek könnyebben felismerik egy-egy probléma részleteit, és hamarabb is találnak megoldást rá.
 3. Fejlett memória: A koncentráció fejlesztésével a memóriát is javítjuk. Amikor valaki teljes figyelmét összpontosítja egy adott dologra vagy információra, könnyebben emlékszik rá hosszabb ideig.
 4. Önirányítás – önmotiváció: A koncentrációs képesség fejlesztésének köszönhetően képesek lesznek hosszabb ideig kitartani egy feladat mellett, még akkor is, ha unalmas vagy kihívást jelent.
 5. Elterelő tényezők kezelése: A modern világban rengeteg olyan tényezővel szembesülnek a gyerekek, amelyek elterelik a figyelmüket. A koncentráció fejlesztése segít, hogy megtanulják kezelni ezeket, és így jobban tudnak majd összpontosítani a fontos feladatokra.

Koncentráció fejlesztő feladatok gyerekeknek: kirakóst játszó gyermek

Koncentráció fejlesztő feladatok gyerekeknek

A koncentráció fejlesztő feladatok és játékok tárháza széles, és rengeteg játék közül válogathatunk. Íme néhány:

 1. Logikai játékok: Mivel gondolkodásra késztetnek ezért hosszú időre leköti a gyerekek figyelmét.
 2. Kirakós és puzzle: Puzzle kirakása során a gyerekeknek koncentrálniuk kell a részletekre, hogy összeillesszék a darabokat a teljes kép elkészítéséhez. Ez kiváló módszer a problémamegoldó képesség és a türelem fejlesztésére is.
 3. Ki lát először…?: Autózás, utazás, de akár séta közben is bevethető játék a figyelem fókuszálására. Feltesszük a kérdést: Ki lát először piros ruhás nőt? /nagy kutyát? / kék virágot stb.
 4. Ország-város: Ez gyerekkorunk egyik legismertebb szójátéka. Ugyanazzal a betűvel kell mondani ország, város, fiú, lány, híres ember, állat, virág stb. nevet. Nem csak a memóriát mozgatja meg, de sokat tanulhat a gyerek közben.
 5. Keresd a különbségeket: Általában a gyerekeknek szóló foglakoztató füzetekben találni ilyen típusú feladatokat. Lényege, hogy a két kép közti különbséget találják meg. A feladat során a gyereknek alaposan végig kell néznie a képet, így fejlesztve a koncentrációt.
 6. Rajzolás: Ahhoz, hogy pontosan letudják rajzolni, amit látnak, alaposan, szemügyre kell venni azt. Ehhez pedig koncentrációra van szükség. A gyerekek rajzolás, színezés közben teljesen el tudnak mélyülni az adott tevékenységben, és ezáltal fejlődik a figyelemkoncentrációjuk. Így a gyerek jobb agyféltekés rajztanfolyamok alkalmával a rajzolás fejlesztése mellett, fejlődik a koncentrációképesség is.
 7. Memóriajáték: Minden memóriajáték segít a koncentráció fejlesztésében, és már az egészen kicsik is játszhatják.
 8. Rejtvények, fejtörők: Az ilyen típusú játékok során, mint a találós kérdés agy képrejtvény egy adott dologra kell koncentrálni. Így ez is segít eme képesség fejlesztésében.

Bármelyik koncentráció fejlesztő feladatot vagy játékot is választjuk, ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk koncentráció képessége hatékonyan, és gyorsan fejlődjön, akkor érdemes olyat választani, amit szívesen csinál. Hiszen, ha pozitív érzést kapcsol az adott tevékenységhez, akkor jobban figyel, gyorsabban tanul és jobban is érzi magát.

Forrás: Regiojatek.hu

A koncentráció fejlesztése iskoláskorban

A koncentráció fejlesztése iskoláskorban

A koncentráció egy kulcsfontosságú készség, amely minden iskolás életében meghatározó szerepet játszik, ami a tanulást is hatékonyabbá teheti. Ha a gyermek képes jól koncentrálni az iskolában, akkor jobb lehet a megértése, könnyebben megtanulhatják az új ismeretanyagokat. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért fontos a koncentráció fejlesztése iskoláskorban, és bemutatjuk néhány hatékony módszert, amellyel segíthetünk a gyerekeknek, hogy jobban összpontosítsanak.

Miért fontos a koncentráció fejlesztése iskoláskorban?

Egy kisgyerek számára, aki oviból iskolába megy, az egyik legnagyobb változás az lesz, hogy végig kell tudnia ülni a tanórákat, és képesnek kell lennie legalább 20 percen át aktívan figyelni, illetve közreműködni a feladatokban. Már az óvodában megpróbálják a pedagógusok fokozatosan a tanórákhoz szoktatni a gyereket, hogy képesek legyenek huzamosabb ideig koncentrálni.

A koncentráció fejlesztése iskoláskorban kiemelkedően fontos szerepet játszik. Azonban számos más ok miatt is jó fejleszteni ezt a készséget. A teljesség igénye nélkül:

 1. Hatékony tanulás: A koncentráció az információfeldolgozás alapja. Az iskolásoknak számtalan információt kell megérteniük és megtanulniuk. Ha a figyelmüket megfelelően összpontosítják, akkor hatékonyabban fel tudják dolgozni a sokszor óriási tananyagot. Minél jobban képesek koncentrálni, annál gyorsabban és hatékonyabban sajátíthatják el az új ismereteket.
 2. Feladatok elvégzése: Az iskolásoknak sokféle házi feladatot, projektet és vizsgát kell teljesíteniük. A koncentráció nélkül ezeknek a feladatoknak az elvégzése nehezebb és időigényesebb lehet.
 3. Stressz csökkentése: A figyelem összpontosítása segíthet a stressz csökkentésében. Az iskoláskor sokszor stresszel jár, és a megfelelő koncentráció segíthet a félelmek leküzdésében.
 4. Hatékony időbeosztás: A megfelelő koncentráció segíthet abban, hogy az iskolások hatékonyan osszák be az idejüket, és elkerüljék a felesleges időpocsékolást.
 5. Munkahelyi készségek: A jó koncentrációs képesség később is hasznos lesz számukra. A jövőben jobb eséllyel boldogulnak a munkahelyeken is.

Vörös hajú kislány az asztalnál, rajzolás közben

Hogyan fejlesszük a koncentrációt?

Az iskoláskorú gyerekek koncentrációját különböző fejlesztőjátékok és feladatok segítségével otthon is fejleszthetjük. Alább találsz néhány gyakorlatot és játékot erre.

Vizuális koncentráció fejlesztése iskoláskorban

 • Az egyik legegyszerűbb játék a „Mi változott meg?”. A gyerek elé különböző tárgyakat teszünk. Kérjük meg, hogy jól nézze meg őket. Mikor becsukja a szemét keverjük meg jól. Ezután a feladata az, hogy tegye az eredeti sorrendbe a tárgyakat. Addig ismételjük meg, amíg hibátlan nem lesz.
 • Memóriakártyákkal való játék is kiváló, ahol az azonos mintázatú kártyákat kell összepárosítani.
 • Kakukktojás játékok is fejleszti a vizuális figyelmet. Itt meg kell találniuk a sorba nem illő dolgokat.
 • Labirintus játékok
 • Rajzolás és képek, rajzok átmásolása
 • Puzzle játékok. Ez a játék is koncentrációt igényel és még a finommotoros képességeket is fejleszti.
 • Forma keresése papíron. A feladatlapokon különféle formákat kell a gyermeknek megtalálnia és bekarikáznia.

Auditív koncentráció fejlesztése iskoláskorban

Az auditív figyelmet is ugyanígy fejleszteni kell, és erre is meg vannak a megfelelő gyakorlatok, játékok. Ebben az esetben zörejeket, hangokat vagy beszédet kell hallgatniuk a gyerekeknek, és ezekkel a hangokkal, azok felismerésével folyik a játékos gyakorlat.  Íme néhány példa:

 • Egy rövid, maximum 5 pereces történetet olvassunk fel a gyereknek. Előtte válasszunk ki egy szót és beszéljük meg a gyerekkel, ha ezt hallja akkor koppantson a ceruzájával vagy csettintsen, vagy tapsoljon. Ehhez bármilyen mese jó lehet, lényeg, hogy ne legyen hosszú.
 • Megkérhetjük a gyermeket, hogy figyelje meg a környezete zajait. Milyen állathangokat, járműveket, hangeffekteket stb. hall.
 • Egy másik gyakorlat, mikor előre előkészítünk tárgyakat, amivel hangot adunk ki. Például csengő, ceruza, pohár stb. Ezután megkérjük csukja be a szemét vagy forduljon el. Ezután a néhány tárgy segítségével egy hangsort lehet létrehozni, amit meg kell figyelnie a gyerekeknek.

A koncentráció fejlesztése iskoláskorban kulcsfontosságú a sikeres tanulás és a mindennapi feladatok hatékony elvégzése szempontjából. A fent említett gyakorlatok és játékok segíthetnek a koncentráció fejlesztésében. Ha ezeket, vagy az ehhez hasonló gyakorlatokat rendszeresen végezzük otthon a gyermekkel, akkor ezek segítenek, hogy az jobban tudjon koncentrálni az iskolában és így magabiztosabban vehesse az iskolai akadályokat.

A legjobb koncentráció fejlesztő gyakorlatok

A legjobb koncentráció fejlesztő gyakorlatok

A koncentráció az egyik legfontosabb kognitív képesség, mely nélkül nehéz hatékonyan tanulni, problémákat megoldani. Egy olyan készség, amelyet fontos fejleszteni, főleg gyerekkorban. A koncentráció fejlesztő gyakorlatok pedig pont ebben segítenek.

Miért van szükség a koncentráció fejlesztésére?

A koncentráció fejlesztését már gyerekkorban jó elkezdeni, de ha később jelentkeznek hiányosságok ezen a téren, még akkor sincs veszve minden. Hiszen akár felnőtt korban is fejleszthető és sokféle koncentráció fejlesztő gyakorlat áll a rendelkezésünkre.

A gyerekek koncentrációs képességének fejlesztése azonban számos előnnyel jár. Itt van néhány ok, miért fontos ezt a képességet már gyerekkorban fejleszteni:

 1. Tanulás
 2. A koncentráció a tanulás alapja. Fontos, hogy a gyerekek képesek legyenek hosszabb ideig fókuszáltan figyelni. Hiszen így tudnak majd új dolgokat tanulni.

 3. Feladatok végrehajtása
 4. A koncentráció segíti a gyerekeket abban, hogy pontosan végezzék el a feladatokat. Ez lehetőséget teremt az önállóságra és a felelősségvállalásra.

 5. Problémamegoldás
 6. A jó koncentrációs képesség segít abban is, hogy hatékonyan megoldják a gyerekek a problémákat és a feladatokat, mivel képesek lesznek logikusan és fókuszáltan gondolkodni.

 7. Szociális készségek
 8. A koncentrációt fejlesztő tevékenységek segíthetnek abban is, hogy jobban képesek legyenek mások figyelmére és szükségleteire összpontosítani, ami pozitív hatással lehet a szociális kapcsolataikra.

 9. Stresszkezelés
 10. Ennek a képességnek fejlesztése segít a stressz kezelésében. Azáltal, hogy képesek a gyerekek a figyelmüket irányítani, könnyebben megőrzik a nyugalmukat stresszes helyzetekben is.

 11. Kreativitás
 12. A hosszabb ideig tartó koncentráció lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy elmélyüljenek a tevékenységben, ami hozzájárulhat a kreatív gondolkodásuk fejlődéséhez.

Vörös hajú kisfiú a földön kirakóst játszik az anyukája társaságában

Koncentráció fejlesztő gyakorlatok

A koncentráció fejlesztő gyakorlatok segíthetnek a gyerekeknek javítani figyelmüket és fókuszukat. Fontos azonban megjegyezni, hogy minden gyerek egyedi, és az egyes módszerek hatékonysága eltérő lehet. Próbáljunk ki több különböző gyakorlatot, és figyeljük meg, melyik működik a legjobban. Íme néhány gyakorlat:

 1. Memóriajátékok
 2. Minden memóriajáték segít a koncentráció fejlesztésében, és már a legkisebbekkel is el lehet kezdeni játszani. Rengeteg fajtája van: a legismertebb a kártyákkal játszható verzió, de van hang-memóriajáték is. Ebben az esetben a hallott hangra kell figyelni és emlékezni. Ismert még a „tapintós” memória játék is, amit cselekvésekkel is lehet játszani.

 3. Logikai játékok
 4. A logikai játékok is hatékonyan használhatóak a koncentráció fejlesztésére. Az ilyen típusú játékok gondolkodásra késztetnek, és hosszabb időre lekötik a gyermeket. Itt nem csak a kézzel fogható játékok jöhetnek szóba, hanem olyan népszerű játékok, mint a barkóba, az ország-város, „ki talál hamarabb…”.

 5. Szójátékok és rejtvények
 6. A könnyű szójátékok, rejtvények is fejlesztik a gondolkodást és a figyelmet. Íme néhány ismertebb játék: szólánc, fekete-fehér-igen-nem. Bármilyen fejtörő, találós kérdés vagy képrejtvény segít, hogy a gyerek egy adott dologra koncentráljon ezáltal fejlesztve ezt a képességet.

 7. Találd meg az 5 különbséget
 8. Ennél a koncentráció fejlesztő gyakorlatnál két majdnem teljesen egyforma kép között kell megtalálni az 5 különbséget. Ilyen feladatokat a
  gyerekeknek készített foglalkozó füzetekben gyakran találni.

 9. Kirakós és puzzle játékok
 10. Talán ez az egyik leghatékonyabb módszer a koncentráció fejlesztésére, miközben a finommotorikát is fejlesztjük. Minden gyermek korosztályhoz és fejlettségi szinthez lehet kirakót találni. A puzzle kirakása méretétől függően rövidebb-hosszabb ideig tart, és maximális odafigyelést kíván meg a gyermektől.

 11. Rajzolás
 12. Hatékony és játékos figyelemgyakorlatokat tanulhatsz jobb agyféltekés rajztanfolyamunkon, míg bevezetünk lépésről-lépésre a szép rajzolás rejtelmeibe. Nézz szét a felnőtt és gyermek jobb agyféltekés rajztanfolyamok közt, melyen nemcsak a koncentrációt fejlesztjük, hanem kreativitást,
  látásmódot, finommotorikát. Ráadásul önbizalmat is ad, mindamellett, hogy csodás rajzokat, műveket készíthettek.

A koncentrációfejlesztő gyakorlatok és játékok tehát rendkívül fontos szerepet játszanak a gyerekek kognitív és szociális fejlődésében. Ha egy gyermeknek jó a koncentrációs képessége az hosszú távon is kihat majd az életére, a tanulmányi teljesítményére, problémamegoldó képességére és szociális kapcsolataikra. Ezért a korai évektől kezdve érdemes a koncentrációt fejlesztő játékos és interaktív gyakorlatok beépítése a mindennapi rutinba.

Felhasznált forrás: regiojatek.hu; Művészház

Kisgyermek-szines-festekkel-bemazolt-kezzel

A finommotorika jelentése

A finommotorika fejlesztése kulcsfontosságú szerepet játszik a gyerekek egészséges fejlődésében és a mindennapi életben való sikeres
részvételben. A megfelelő finommotoros készségek lehetővé teszik a gyermekek számára, hogy hatékonyan kezeljék az írószerszámokat, megfogják a kisebb tárgyakat, és sikeresen teljesítsék az iskolai feladatokat.

A finommotorika jelentése

A finommotorika nem más, mint a kezünk, ujjaink, valamint a szem és a száj apróbb, összehangolt mozgása. Hétköznapibb nevén talán „kézügyességnek” is nevezhető. De itt azért sokkal többről van szó.

Ezek az apró mozgások számos mindennapi tevékenységet érintenek, mint például az írás, a gombolás, a kulcstartóba való kulcs illesztése, csak hogy néhányat említsünk.

Miért is olyan fontos a finommotorika?

Az egyre növekvő digitális világ ellenére a finommotorika még mindig létfontosságú a gyerekek és felnőttek számára egyaránt. A megfelelő fejlesztés segíthet javítani az életminőséget és a teljesítményt a mindennapi tevékenységek során.

A finommotorika sok területen nélkülözhetetlen. Íme néhány példa:

 1. Írás: Az írás és rajzolás fejlesztéséhez elengedhetetlen. Jól fejlett finommotorika nélkül nehéz pontos és olvasható betűket írni, vagy egyenes vonalakat húzni.
 2. Öltözködés: A fejlett finommotorikus képességeknek köszönhetően tudjuk begombolni a gombokat, vagy bekötni a cipőnket.
 3. Étkezés: Az evés során használjuk ezt a képességet. Az evőeszközök pontos kezeléséhez elengedhetetlen.
 4. Művészet és kézművesség: A festés, rajzolás, színezés, gyöngyfűzés, gyurmázás, ollóval való vágás, cérnával való varrás és hasonló tevékenységek során a finommotorikát használjuk.
 5. Sport: A kéz-szem koordináció fejlesztése segít a sportteljesítmény javításában is.
 6. Iskolai teljesítmény: Több tanulási tevékenységhez, például az olvasáshoz és az íráshoz is szükség van ezekre a képességekre.

Kisgyermek színes festékkel bemázolt kézzel

Hogyan fejlesszük a finommotorikát?

A finommotorika fejlesztése létfontosságú a gyerekek teljes körű fejlődése szempontjából, és olyan készségeket fejleszt ki, amelyekre egész életükben szükségük lehet.

A gyerekeknek az a legjobb, ha játszva tudják elsajátítani ezeket a képességeket és nem direktbe tanítjuk meg őket. Ezért nagyon hasznosak a képességfejlesztő feladatok.

Az óvodában is végeznek ilyen típusú feladatokat, de azért van lehetőségre rá, hogy otthon mi magunk is elősegítsük a finommotorikus képességek fejlődést. Szerencsére rengeteg változatos, a gyerekek számára is izgalmas feladat áll rendelkezésre, amik segíthetik ezeket a képességeket.

Íme néhány az otthon is elvégezhető játékos feladatok közül:

Nagyon jó fejlesztő játék. Ehhez hasonló még az agyagozás. Lényeg, hogy minél többféleképpen dolgozzátok át a gyurmát: lapítani, gömbölyíteni, sodorni, nyújtani, csipkedni lehet ezt könnyen formálható anyagot. Készítsünk több alakzatot: tekerjünk fel egy csigát, készítsünk gyurma borsót stb.

Sok mindent lehet felfűzni például gyöngyöt, száraztésztát, papírcsíkból láncot.

Az egészen kicsik esetében az ujjal festés nagyon jó elfoglaltság lehet. Jó ötlet még a kicsit nagyobbak esetében a kövek vagy száraz tészták festése.

A színezés és az apró részletek kitöltése a finommotorika fejlesztésének egy remek módja. A gyerekek kitalálhatják, hogyan szeretnék kiszínezni és életre kelteni a képeiket.

Az apró kavicsok szortírozása, a mozaik kirakása és hasonló tevékenységek segítenek a finommotorika készségeinek fejlesztésében.

A fakockák és műanyag építőelemek is hasznosak. Készítsünk terveket, építsünk várost ezekből az elemekből.

Akár hisszük, akár nem még segíteni is tudnak nekünk, miközben észrevétlenül fejlődnek a finommotorikus képességeik. Egyrészt felcsippenthetik az apró morzsákat a kis kezükkel, de a teregetésnél is besegíthetnek. Kiteregethetik az apróbb ruhadarabokat, csipeszt rátehetik a kicsit nagyobbak. Akár kis kukták is lehetnek és besegíthetnek a főzés során. Meglehet kérni a gyereket, hogy csippentsen fel fűszert, gyúrja, formázza a pogácsatésztát, vagy szórjon sajtot.

Finommotorika fejlesztő játékok: építőkocka

 

A legjobb, ha ezeket a fejlesztő játékokat beépítjük a mindennapos rutinjukba. Jó, ha mindennap játsszanak valamit, ami a kézügyességüket is igénybe veszi.
 
Az is fontos, hogy ne erőltessük ezeket a feladatokat, ha nincs kedve hozzá vagy fáradt akkor inkább hanyagoljuk, mivel így nem olyan örömmel végzi a feladatokat.
 
A lényeg, hogy a fejlesztés ne legyen unalmas, sőt az igazság az, hogy azok a gyakorlatok, feladatok lesznek a leghasznosabbak, melyet örömmel végeznek a gyerekek.

 

Felhasznált forrás: Meseváróvoda – Finommotorika

cipo-bekotese-finommotorika-fejlesztese-6-eves-korban

Finommotorika fejlesztése 6 éves korban

A finommotorika fejlesztése 6 éves korban kiemelt fontossággal bír. Ez az az életkor, amikor a finom mozgások már jóval fejlettebbek, mint kisgyermekkorban, viszont a gyermeked éppen az egyik legnagyobb kihívás, az írás megtanulása előtt áll.

Többek között ezért is nagyon fontos, hogy megfelelően fejleszd a finommotorikus mozgását az iskolába készülő, 6 éves gyermekednek.

Ebben a cikkben összeszedtük azokat a játékokat, feladatokat, tippeket, amikkel ebben a korban nem csak eredményesen, de gyermeked számára is élvezetesen fejlesztheted finommotorikus mozgását.

Játékok

Talán a legjobb módszer a finommotorika fejlesztésére 6 éves korban az ezt elősegítő játékok alkalmazása, játszása. Így gyermeked nem azt érzi, hogy valamit meg kell csinálnia, hanem úgy fejlődik a finommotorikus mozgása, hogy közben a lehető legjobban érzi magát.

 • Építőkockák. Ez az a kor, amikor már el lehet kezdeni a nagyobb elemekről áttérni a kisebbekre. Hogy a legismertebb játékmárkára lefordítsuk ezt a gondolatot, ez az a kor, amikor a Duplo helyett már Legot adhatsz a gyerkőcnek. Figyelj arra, hogy 6+ megjelölésű dobozt vásárolj, amiben még nem túl apró, de a mozgását már az életkorának megfelelően fejlesztő elemek vannak. De természetesen bármilyen más építőkocka márka is megfelel.
 • Társasjáték. A társasjátékokban akár a bábu mozgatása, a dobókocka dobása, akár a kártyák, papírok, további elemek rendezése is mind hozzájárulnak gyermeked finommotorikus mozgásának fejlődéséhez. Itt is fontos azonban, hogy az életkorának megfelelő játékot válassz, és olyat, amivel szívesen játszik. Természetesen egy társasjátéknál neked, vagy a családban másnak is időt kell szánnia a gyermek finommotorikus mozgásának fejlesztésére, de ez önmagában is közös öröm!

Feladatok

Rengeteg játékos fejlesztő feladat van, amelyek mind a gyermeked finommotorikáját segítik 6 éves korban. Megosztunk itt is néhányat, de legyél te is kreatív! Bármi, ami megfelelő gyorsaságú, erősségű, célirányos kézmozgást, differenciált és összehangolt együttműködést kíván az ujjacskáktól, jó feladatnak tekinthető egy 6 éves számára a finommotorikus mozgás fejlesztésére.

 • Kifejezetten finommotorikus mozgást segítő feladatok. Ezeket a linkre kattintva éred el: letölthető feladatok – PDF >>
 • Ennek a korosztálynak szánt online gyermek rajztanfolyamunk is rengeteg, a finommotorikát 6 éves korban segítő feladatot tartalmaz.
 • Rajzolás. Lényegében bármilyen rajzolás fejleszti gyermeked finommotorikáját, ezért hagyd, hadd élje ki a kreativitását! 6 éves korban még érdemes vastagabb, ennek a korosztálynak szánt ceruzát adni a kezükbe.
 • Színezés. A rajzoláshoz hasonlóan a színezés nem csak a finommotorikus mozgást, de egyben a koncentrációt, a mozgáskoordinációt is fejleszti.
 • Formák kivágása ollóval.
 • Puzzle, kirakós játékok.

Hétköznapi feladatok

Érdekes, hogy nem feltétlenül szükséges a gyermekedet kifejezetten erre a célra kitalált feladat elé leültetni, hogy a finommotorikus mozgását fejleszd 6 éves korában.

Rengeteg olyan, hétköznapi feladat van egy családban, amivel az apró mozgások koordinációja ugyanúgy fejleszthető. Ez pluszban pozitív azt illetően is, hogy a gyermek jobban részének fogja érezni magát a családnak is pusztán már attól, hogy hasznos és eredményes tevékenységet végezhet.

Íme néhány tipp ezekre a mindennapi feladatokra, amikbe érdemes 6 éves gyerkőcödet bevonni:

Fontos itt is megjegyezni, hogy ez a lista nem feltétlenül teljes. Vond be gyermekedet azokba a háztartási feladatokba, amiket 6 éves korban már el tud végezni. Ahogy említettük, bármi, ami megfelelő gyorsaságú, erősségű, célirányos kézmozgást, differenciált és összehangolt együttműködést kíván az ujjacskáktól, fejleszti a finommotorikus mozgást.

finommotorika-fejlesztese-ceruza-nelkul

Finommotorika fejlesztése ceruza nélkül

Jó hír: a finommotorika fejlesztése ceruza nélkül is lehetséges! Sőt, ahogy majd látni fogod, rengeteg olyan feladat, játék, vagy akár hétköznapi tevékenység is van, ami nagyszerű módon, és teljes mértékben ceruza nélkül fejleszti gyermeked finommotorikus mozgását.

Nem csak a ceruza fejleszt

Fontos megjegyezni, hogy bármi, ami megfelelő gyorsaságú, erősségű, célirányos kézmozgást, differenciált és összehangolt együttműködést kíván az ujjacskáktól, fejleszti a finommotorikus mozgást.

Tehát ha szétnézünk magunk körül, akkor valójában sokkal több lehetőség van a finommotorika fejlesztésére ceruza nélkül, mint ceruzával. Vagyis ne csak a rajzolásra vagy a klasszikus vonalvezetési feladatokra gondolj a mozgáskoordináció fejlesztésekor.

Az alábbiakban összeszedtük ezeket a lehetőségeket. Reméljük, tudunk segíteni abban, hogy gyermeked játékosan, a hétköznapok során, akár ceruza nélkül is képes legyen mozgáskoordinációjában fejlődni.

Finommotorika fejlesztő feladatok ceruza nélkül a mindennapokban

Érdekes módon a háztartásban is rengeteg olyan feladat van, amelyet a gyerekek szívesen csinálnak, és ez egyben fejleszti a finommotorikus mozgásukat is. Természetesen ezek egyike sem úgynevezett ceruzás feladat.

Íme néhány tipp ezekre a mindennapi feladatokra, amikbe érdemes gyerkőcödet a korától függően bevonni:

Finommotorika fejlesztő játékok ceruza nélkül

 • Építőkockák. Bármilyen, a gyermeked korának megfelelő építőkocka (akár LEGO, DUPLO, de más márka is) segíti gyermeked finommotorikus mozgásának fejlődését.
 • Társasjáték. A társasjátékokban akár a bábu mozgatása, a dobókocka dobása, akár a kártyák, papírok, további elemek rendezése is mind hozzájárulnak a finommotorikus mozgás fejlődéséhez. Itt is fontos, hogy az életkorának megfelelő játékot válassz, és olyat, amivel szívesen játszik. Természetesen egy társasjáték esetében neked vagy a családban másnak is időt kell szánnia a gyermek finommotorikus mozgásának fejlesztésére, de ez önmagában is közös öröm!
 • Kártyajátékok. Bármilyen, a korosztályának megfelelő kártyajáték is nagyon hasznos a finommotorika fejlesztésében.
 • Puzzle, kirakós játékok
 • Kifejezetten a finommotorikát fejlesztő játékok. Gyakorlatilag minden játék, ami megfelelő gyorsaságú, erősségű, célirányos kézmozgást, differenciált és összehangolt együttműködést kíván az ujjacskáktól, fejleszti a finommotorikus mozgást. Nagyon sok cég készít a különböző életkornak megfelelő játékokat ebben a kategóriában. Bármelyik jó és hasznos lehet, akár ajándékként is, amivel a gyermek szívesen játszik.
 • Formák kivágása ollóval.

Jobb agyféltekés rajzolás a Facebookon

Jobb agyféltekés rajzolás élménye

© 2018 Minden jog fenntartva - Jobb agyféltekés rajzolás, jobb agyféltekés rajztanfolyam I Impresszum I Adatvédelmi Nyilatkozat I