Hírek

A koncentráció az egyik legfontosabb kognitív képesség, mely nélkül nehéz hatékonyan tanulni, problémákat megoldani. Egy olyan készség, amelyet fontos fejleszteni, főleg gyerekkorban. A koncentráció fejlesztő gyakorlatok pedig pont ebben segítenek.

Miért van szükség a koncentráció fejlesztésére?

A koncentráció fejlesztését már gyerekkorban jó elkezdeni, de ha később jelentkeznek hiányosságok ezen a téren, még akkor sincs veszve minden. Hiszen akár felnőtt korban is fejleszthető és sokféle koncentráció fejlesztő gyakorlat áll a rendelkezésünkre.

A gyerekek koncentrációs képességének fejlesztése azonban számos előnnyel jár. Itt van néhány ok, miért fontos ezt a képességet már gyerekkorban fejleszteni:

  1. Tanulás
  2. A koncentráció a tanulás alapja. Fontos, hogy a gyerekek képesek legyenek hosszabb ideig fókuszáltan figyelni. Hiszen így tudnak majd új dolgokat tanulni.
  3. Feladatok végrehajtása
  4. A koncentráció segíti a gyerekeket abban, hogy pontosan végezzék el a feladatokat. Ez lehetőséget teremt az önállóságra és a felelősségvállalásra.
  5. Problémamegoldás
  6. A jó koncentrációs képesség segít abban is, hogy hatékonyan megoldják a gyerekek a problémákat és a feladatokat, mivel képesek lesznek logikusan és fókuszáltan gondolkodni.
  7. Szociális készségek
  8. A koncentrációt fejlesztő tevékenységek segíthetnek abban is, hogy jobban képesek legyenek mások figyelmére és szükségleteire összpontosítani, ami pozitív hatással lehet a szociális kapcsolataikra.
  9. Stresszkezelés
  10. Ennek a képességnek fejlesztése segít a stressz kezelésében. Azáltal, hogy képesek a gyerekek a figyelmüket irányítani, könnyebben megőrzik a nyugalmukat stresszes helyzetekben is.
  11. Kreativitás
  12. A hosszabb ideig tartó koncentráció lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy elmélyüljenek a tevékenységben, ami hozzájárulhat a kreatív gondolkodásuk fejlődéséhez.
Vörös hajú kisfiú a földön kirakóst játszik az anyukája társaságában

Koncentráció fejlesztő gyakorlatok

A koncentráció fejlesztő gyakorlatok segíthetnek a gyerekeknek javítani figyelmüket és fókuszukat. Fontos azonban megjegyezni, hogy minden gyerek egyedi, és az egyes módszerek hatékonysága eltérő lehet. Próbáljunk ki több különböző gyakorlatot, és figyeljük meg, melyik működik a legjobban. Íme néhány gyakorlat:

  1. Memóriajátékok
  2. Minden memóriajáték segít a koncentráció fejlesztésében, és már a legkisebbekkel is el lehet kezdeni játszani. Rengeteg fajtája van: a legismertebb a kártyákkal játszható verzió, de van hang-memóriajáték is. Ebben az esetben a hallott hangra kell figyelni és emlékezni. Ismert még a „tapintós” memória játék is, amit cselekvésekkel is lehet játszani.
  3. Logikai játékok
  4. A logikai játékok is hatékonyan használhatóak a koncentráció fejlesztésére. Az ilyen típusú játékok gondolkodásra késztetnek, és hosszabb időre lekötik a gyermeket. Itt nem csak a kézzel fogható játékok jöhetnek szóba, hanem olyan népszerű játékok, mint a barkóba, az ország-város, „ki talál hamarabb…”.
  5. Szójátékok és rejtvények
  6. A könnyű szójátékok, rejtvények is fejlesztik a gondolkodást és a figyelmet. Íme néhány ismertebb játék: szólánc, fekete-fehér-igen-nem. Bármilyen fejtörő, találós kérdés vagy képrejtvény segít, hogy a gyerek egy adott dologra koncentráljon ezáltal fejlesztve ezt a képességet.
  7. Találd meg az 5 különbséget
  8. Ennél a koncentráció fejlesztő gyakorlatnál két majdnem teljesen egyforma kép között kell megtalálni az 5 különbséget. Ilyen feladatokat a gyerekeknek készített foglalkozó füzetekben gyakran találni.
  9. Kirakós és puzzle játékok
  10. Talán ez az egyik leghatékonyabb módszer a koncentráció fejlesztésére, miközben a finommotorikát is fejlesztjük. Minden gyermek korosztályhoz és fejlettségi szinthez lehet kirakót találni. A puzzle kirakása méretétől függően rövidebb-hosszabb ideig tart, és maximális odafigyelést kíván meg a gyermektől.
  11. Rajzolás
  12. Hatékony és játékos figyelemgyakorlatokat tanulhatsz jobb agyféltekés rajztanfolyamunkon, míg bevezetünk lépésről-lépésre a szép rajzolás rejtelmeibe. Nézz szét a felnőtt és gyermek jobb agyféltekés rajztanfolyamok közt, melyen nemcsak a koncentrációt fejlesztjük, hanem kreativitást, látásmódot, finommotorikát. Ráadásul önbizalmat is ad, mindamellett, hogy csodás rajzokat, műveket készíthettek.

A koncentrációfejlesztő gyakorlatok és játékok tehát rendkívül fontos szerepet játszanak a gyerekek kognitív és szociális fejlődésében. Ha egy gyermeknek jó a koncentrációs képessége az hosszú távon is kihat majd az életére, a tanulmányi teljesítményére, problémamegoldó képességére és szociális kapcsolataikra. Ezért a korai évektől kezdve érdemes a koncentrációt fejlesztő játékos és interaktív gyakorlatok beépítése a mindennapi rutinba.

Felhasznált forrás: regiojatek.hu; Művészház

Szólj hozzá te is!



Jobb agyféltekés rajzolás a Facebookon

Jobb agyféltekés rajzolás élménye

© 2018 Minden jog fenntartva - Jobb agyféltekés rajzolás, jobb agyféltekés rajztanfolyam I Impresszum I Adatvédelmi Nyilatkozat I