Hírek - gyerekeknek / hasznos tippek / jobb agyféltekés gyerek rajztanfolyamok / művészkuckó / rajz / rajzolás / rajzolás alapjai

Elefánt rajz – 3 + 1 trükk az élethű vonalrajzhoz

Elefánt rajz gyanánt most nem Dumbót, a kedves vitorlásfülűt fogjuk lerajzolni, hanem egy felnőttes állatrajzot készítünk. Bátran vágjatok bele a gyermekeddel! Ugyanolyan egyszerű lesz, mint bármelyik rajzfilm figura!

Mutatok közben pár trükköt, amitől

  • szépséges,

  • élvezetes

  • és egyszerű lesz a rajzolás.

Milyen eszközökre lesz szükségetek?

  • 2 db A4-es lap (egy a rajzhoz, egy a takaráshoz)

  • 1 db HB-s ceruza (a halvány előrajzoláshoz)

  • radír (esetleges javításokhoz)

  • 1 db puhább, pl.  3B-s ceruza (a végleges vonalak átrajzolásához)

Nézzük hát az elefántunkat!

Elefánt rajz – Kezdd úgy, ahogy még soha!

Ezt az elefánt rajzot most egészen másképp fogja elkészíteni a gyerkőc, mint eddig.
Nem egyszerűen csak lemásolja a mintarajzról, hanem másképp fog tekinteni rá.

A másképp való rátekintés hozzásegíti majd ahhoz, hogy nagyon-nagyon pontosan sikerüljön a rajza. De hogyan tekinthetne rá másképp?

Például úgy, hogy elforgatja. Állíthatja fejre, vagy csak oldalra. A lényeg, hogy valamilyen másik pozícióba helyezze, mielőtt nekikezd a rajzolásnak.

Miért fontos ez?

Ha elforgatja az addig jól ismert formát – sokkal könnyebben el tud majd vonatkoztatni az addig berögzült rajzolási sémáktól. Ebben az esetben szinte új szemmel fog rátekinteni az előtte lévő mintára. Más formákat, idomokat lát majd benne, de az is lehet, hogy egyszerűen csak vonalakat lát majd.

És pont ez a célunk!

Ha nem VALAMIT akar lerajzolni, hanem csupán az előtte látható vonalakat, akkor egy bonyolultabb rajz sem fogja elriasztani. Hiszen vonalakat mindenki tud rajzolni! Igaz?

Elefánt rajz – Mindig csak egy keveset!

Másik trükkünk az lesz, hogy nem az egész mintarajzot kell szemügyre vennie. A második rajzlappal egyszerűen takarja le mindig egy részét az előrajzolt mintának.

Így sokkal könnyebben tud koncentrálni arra a részre, amin éppen dolgozik. A figyelme nem csapong majd, nem szóródik szét, hanem mindig ott tudja tartani, amit épp rajzol.

Elefánt rajz – Milyen meredek egy vonal?

Sokszor okoz gondot, hogy egy vonal íve nem úgy sikerül, ahogy szeretné. Ehhez mutatom meg a harmadik trükköt. Ezt mi egyszerűen csak szánkópályának nevezzük.

Biztosan a te gyerkőcöd is szánkózott már életében. Így könnyű dolga lesz elképzelni.

Ha szeretné pl. az elefánt fülét egészen pontos görbületben lerajzolni, akkor képzelje el, hogy az nem más, mint egy domb, ahol lecsúszik a szánkóval. Üljön fel képzeletben a tetejére, és nézze meg, milyen érzés lenne lecsúszni róla. Meredek? Lankásabb? Gyorsan száguldana? Vagy lassan siklana?

Ha a mintarajzon és a saját rajzán is ugyanaz az érzése, akkor jól sikerült lerajzolnia az ívet.

Elefánt rajz – Mérni mindig szabad!

Természetesen bátran használhat segítséget a méréshez. Például a ceruzáját, amivel lemérheti, milyen távolságban kezdődik az elefánt ormánya a rajzlap szélétől.

Ha elkészült, a puhább ceruzával átrajzolhatja a körvonalat, sőt, tetszés szerint, akár be is árnyékolhatja egy kicsit. Evvel még élethűbbé válik a rajza.

Valamennyi trükk, amit megmutattam, a jobb agyféltekés rajzolás módszereiből való. Mindegyik segíteni fog abban, hogy rajzfilmfigura helyett egy élethű elefánt rajzot tudjon készíteni.

Szeretne a gyermeked még több trükköt megtanulni a szép rajzoláshoz?

Szeretne más állatot, vagy akár embert is lerajzolni ilyen szépen?

Akkor nálunk a helye! Jobb agyféltekés rajztanfolyamunkon megmutatjuk neki, hogyan lehet BÁRMIT ilyen csodálatosan lerajzolni!

Szólj hozzá te is!



Jobb agyféltekés rajzolás a Facebookon

Jobb agyféltekés rajzolás élménye

© 2018 Minden jog fenntartva - Jobb agyféltekés rajzolás, jobb agyféltekés rajztanfolyam I Impresszum I Adatvédelmi Nyilatkozat I