Hírek

A kézügyesség a finommotoros mozgások összerendezettségét jelenti, ami a kéz, az ujjak és a csukló izmait foglalja magába. Ez a képesség elengedhetetlen a mindennapi tevékenységekhez, mint az öltözködés, az evés, az írás, a rajzolás, vagy akár a játék. Nagyon fontos, hogy mire a gyermek iskolába megy ez a képessége már jól fejlett legyen. Hogyan fejleszthetjük mi szülők játékos módszerekkel gyermekünk kézügyességét?

Kézügyesség fejlesztése - előnyök

Gyermekkorban kifejezetten fontos a kézügyesség fejlesztése, az ide kapcsolódó játékok megismertetése a gyermekkel. Vegyük sorra milyen előnyökkel jár ez gyermekünk számára:

  • Fejleszti a kéz-szem koordinációt.
  • Javítja az ujjak ügyességét és mozgékonyságát.
  • Erősíti a kéz és a csukló izmait.
  • Segíti a koncentrációs képesség fejlődését.
  • Ösztönzi a kreativitást és a problémamegoldó képességet.
  • Növeli az önbizalmat és a sikerélményt.
Kézügyesség fejlesztése játékosan - gyurmázás

Játékos ötletek a kézügyesség fejlesztéséhez

Az alábbi játékok segítségével gyermeked könnyedén, játék közben tudja fejleszteni kézügyességét és kreatív gondolkodását.

  • Gyöngyfűzés: A gyöngyfűzés remek kézügyesség fejlesztő játék, ami már kisgyermekek számára is elérhető. Különböző méretű és színű gyöngyökkel, fonalakkal és zsinórokkal változatossá és élvezetessé tehetjük a játékot. A fűzhető formák készlet pedig egy kimondottan hasznos, kézügyességet és finommotorikát fejlesztő játék. Fűzhetünk is vele vagy építhetünk tornyokat, házakat.
  • Rajzolás és festés: A rajzolás és festés nemcsak a kézügyességet fejleszti, de a kreativitást is ösztönzi. Biztosítsunk a gyerekeknek különböző rajzeszközöket, festékeket és papírokat, hogy szabadon alkothassanak. Az ecset nélküli festés, ujjal festés is jó móka és nagyon hasznos kézügyesség fejlesztő. A gyerek jobb agyféltekés rajztanfolyamok alkalmával pedig a koncentráció is fejlődik.
  • Gyurmagyúrás: A gyurmagyúrás remek módja a kéz izomzatának erősítésének és a finommotorikus mozgások fejlesztésének. A gyurmából formázhatunk figurákat, állatokat, ételeket, vagy akár bármi mást, amit a gyermek fantáziája diktál. Tehetünk bele magokat például a süni tüskéi készülhetnek szotyiból. Amikor a magokat kis tálkába kitesszük és felcsipegetik a gyerekek, illetve beleteszik a gyurmába akkor is fejlődik a kézügyességük.
  • Vágás és ragasztás: A papírvágás és ragasztás fejleszti a kéz-szem koordinációt és a finommotoros mozgásokat. Különböző formák kivágása, képek ragasztása, vagy akár origamizás remek szórakozást nyújthat a gyerekeknek. Ráadásul az elkészült munkákat utólag ki is lehet festeni.
  • Építőkockák: Az építőkockákkal való játék nemcsak a kézügyességet fejleszti, de a térlátást, a problémamegoldó képességet és a kreativitást is ösztönzi. A gyerekek építhetnek házakat, tornyokat, hidakat, vagy bármi mást, amit csak el tudnak képzelni. Ezekkel már egy baba is tud játszani, majd ahogy a gyermek idősebb lesz, megtanulja, hogy tartsa stabilan a kockákat, és helyezze egymásra az egyes elemeket.
  • Szerepjáték: A szerepjáték során a gyerekeknek utánozniuk kell a felnőttek tevékenységeit, ami fejleszti a kézügyességüket is. Főzhetnek, takaríthatnak, babázhatnak, vagy akár barkácsolhatnak is.

A kézügyesség fejlesztése tehát kulcsfontosságú a gyerekek fejlődése szempontjából. Ezért, ha lehet már kisbaba kortól érdemes kézügyesség fejlesztő játékokkal fejleszteni ezt a készséget. Ezeket a játékokat készen is megvásárolhatjuk a boltban, vagy némi utána járás után, kevés eszközzel mi magunk is kitalálhatunk ilyeneket.

Szólj hozzá te is!



Jobb agyféltekés rajzolás a Facebookon

Jobb agyféltekés rajzolás élménye

© 2018 Minden jog fenntartva - Jobb agyféltekés rajzolás, jobb agyféltekés rajztanfolyam I Impresszum I Adatvédelmi Nyilatkozat I