Hírek - gyerekeknek / hasznos tippek / jobb agyféltekés gyerek rajztanfolyamok / művészkuckó / rajz / rajzolás

Állatos rajzok – hányféleképpen tudod lerajzolni őket?

Állatos rajzok, a legnépszerűbbek gyermekek körében. Ez érthető. Hiszen melyik gyerek nem szereti az állatokat? És ki az, aki elsőként nem egy állatot rajzol le, ha bármit lerajzolhat?

Egyszer, csak úgy, megkérdeztem az egyik gyermek rajztanfolyamunkon a gyerkőcöket, hogy mit szeretnek rajzolni? Egyhangú volt a válasz: ÁLLATOT.

Nézzük akkor az állatos rajzokat. Vajon hányféleképpen tudjuk lerajzolni a kedvenceket?

 

Állatos rajzok – az egyszerű vonalrajz

Rajzfilm figurák, Disney-filmek szereplői, mind terítékre kerülnek előbb-utóbb, ha állatos rajzokról van szó. Ezek a rajzok egyszerű körvonalak csupán. A gyerkőcnek nincs túlságosan sok dolga vele. Elég, ha pontosan megfigyeli és lemásolja az egyenes, egymással találkozó, vagy kereszteződő vonalakat, hajladozó íveket és máris készen van a kedvence. Ezt a változatot főleg kisebbeknek ajánljuk, bár az idősebb korosztály is nagy kedvvel vág bele. Gyakran különféle mintákkal ki is díszíti, hogy szebb legyen.

Állatos rajzok – teret adni a rajznak

A vonalrajzok azért rajzfilmszerűek, mert síkidomok. Kétdimenziós látvány valamennyi. Ha ránézel, nincs olyan érzésed, hogy domborodik a térben. Ez a domborodás csak akkor jön létre, ha a gyerkőcöd árnyékolja is a körvonalak határolta területeket. Az árnyékolás lényege, hogy a papíron sötétnek ábrázolt részek látszólag hátrébb, mélyebbre kerülnek, a világosak pedig előre, és úgy tűnnek, mintha kiugranának a papírból.

Árnyékolni többféleképpen is lehet. Legegyszerűbb módja a vonalkázás, vagy a sima satírozás. Ahol a rajzon valami hátrébb van, vagyis árnyékban, ott sűrűbben húzott vonalakkal jeleníti ezt meg a gyerkőc. Ha pedig valami közelebb van hozzánk, vagyis a fény irányába esik, ott lehet akár fehéren is hagyni, vagy csak nagyon ritkásan vonalkázni. És máris életszerűbben néz ki az állatunk.

Állatos rajzok – különleges felületek trükkös technikákkal

Az árnyékolás profibb módja már több

  • figyelmet

  • eszközhasználatot

  • technikát

  • és irányított gyakorlást igényel.

Itt már komoly rétegződéseket kell létrehoznia a gyereknek a rajzon. A hatás érdekében többféle eszközt érdemes használnia. A szokásos grafit ceruza és radír mellett a papírceruza, ceruzavég radír, papírzsebkendő és gyurmaradír is jó szolgálatot tesz.

Ezenkívül meg kell tanulnia, hogy a különféle állatok kültakaróját milyen trükkös megoldásokkal lehet élethűen ábrázolni. Persze a legnépszerűbbek mindig az ölelnivaló, szőrös állatok.

A szőrrajzolásnak egyetlen igazi trükkje van ahhoz, hogy a szőrszál hitelesen nézzen ki. Vagyis elvékonyodjon a vége. Ez egy mozdulat, amit begyakorolhatsz a gyermekeddel. Ilyenkor úgy kell húznia a vonalat, a szőrszálat, hogy a végén felkapja a ceruzáját. Ez éppen olyan, mint mikor a repülőgép felszáll a kifutópályán. Kis lendület és felkapni a ceruza végét.

Szőrrajzolás közben meg kell figyelni a szőrszálak

  • hosszát

  • irányát

  • és tónusát.

Ha ez sikerül, csodálatos végeredményként egy igazi állatocska fog visszanézni a papírról.

Állatos rajzok – valami különleges

Van a rajzolásnak egy különleges módja, amikor nem feketével rajzolunk fehérre, hanem fordítva. Fekete kartonra fehér pasztellceruzával. A rajzolás módja itt ugyanaz, de a látvány izgalmasabb, mint a megszokott. Ugyanúgy kell árnyékolni, csak itt nem a sötétségeket, hanem a fényeket teszi a gyerkőc a papírra.

Állatos rajzok – papagájok minden mennyiségben

Mivel az állatos rajzok a legnépszerűbbek a gyerekek körében, jobb agyféltekés rajztanfolyamainkon is ők a favoritok. Tan-papagájunkat pedig annyira szeretik, hogy már rajzolás közben elnevezik őket, és sokszor nem a saját, hanem a papagáj nevét írják a rajzlapjukra, mikor elkészülnek vele.

Ezen a kedves kis papagáj portrén tanítjuk meg a gyerkőcöket az árnyékolás csínjára-bínjára, hogy következő lépésben már mindenféle állatot, sőt, emberi portrét tudjanak rajzolni.

A te gyermeked is szeret állatokat rajzolni?

Szeretné, ha profin és élethűen nézne ki a rajza?

Akkor hozd el hozzánk és mi megmutatjuk az összes trükköt, amivel csodásnál csodásabb rajzokat készít majd ezentúl.

Szólj hozzá te is!



Jobb agyféltekés rajzolás a Facebookon

Jobb agyféltekés rajzolás élménye

© 2018 Minden jog fenntartva - Jobb agyféltekés rajzolás, jobb agyféltekés rajztanfolyam I Impresszum I Adatvédelmi Nyilatkozat I