Hírek - fejlesztő / gyerekeknek / hasznos tippek / jobb agyféltekés gyerek rajztanfolyamok / művészkuckó / rajz / rajzolás / rajzolás alapjai

Ceruza rajz – trükkök a szép és pontos rajzoláshoz

A ceruza rajz nem mindig a legkézenfekvőbb megoldás, mikor a gyerkőc alkotni akar. Előszeretettel nyúlnak a színeshez. Jobban vonzza őket a változatosságuk, mint a grafit monokróm világa. Aztán ott van még számukra a sokkal erőteljesebb színvilágú filctoll, amivel izgalmas képeket készíthetnek.

Mégis érdemes időt szentelni a ceruza rajznak! Épp egyszerűségénél fogva lehet vele gyorsan és egyszerűen megtanulni a rajzolás alapjait.

Ceruza rajz – hányféle ceruzát használ a gyerek?

Nagyon gyakori, hogy egyetlen szál nyomtatópapíron, egyetlen 2B-s ceruzával a kezében próbál meg gyönyörűt alkotni a gyerek. Hát ez ritkán fog sikerülni.

Nézzük, mi az, amire a szép ceruza rajzhoz szüksége van?

Először is többféle ceruzára. Nem kell túl sok, de a 2B-s mellé, ami halvány tónust ad, mindenképpen érdemes beszerezni 6B-t és 8B-t, a mély feketék ábrázolásához.

A papír sem mindegy, amire rajzolni fog. A fénymásolópapírt felejtsd el.
Érdemes legalább 170-180 gr-os, műszaki rajzlapot használni.
Ez biztosan bírni fogja a radírozást is, és a több rétegű satírozást is, amitől igazán élethűvé varázsolhatja a rajzait.

Ceruza rajz – Hogyan fogja a ceruzát?

Mert bizony ez sem mindegy. Nem azért, hogy „szépen” álljon a kezében, hanem mert másképp fogva – másmilyen nyomot hagy a papíron.

Az egyik az író kéztartás.
Ez épp olyan, mint mikor bármilyen íróeszközt kézbe vesz és ír vele. A ceruza ilyenkor csak picit megdöntve, majdhogynem függőlegesen áll.
A hegye egyetlen ponton érintkezik a papírral.

 

Ebben a helyzetben a ceruza vonalszerű csíkot húz maga után.
Evvel a kéztartással körvonalakat rajzolhat a gyerek. Éles kontúrokat. Van, amikor ez is elegendő egy szép ceruza rajzhoz.

A másik a fektetett kéztartás.
Amint a neve is mutatja, ebben az esetben elfektetjük a papíron a ceruzánkat. Szinte az egész hegye érintkezik a papírfelülettel, nyilvánvaló, hogy széles sávban fog grafitnyomot hagyni a papíron.

 

Ezt a módszert akkor alkalmazza a gyerek, mikor nagyobb felületeket szeretne beteríteni grafittal. Egy másik elnevezése ennek a módszernek: a satírozás.
Ezt nem lehet író kéztartással szépen végezni. Pedig gyakori, hogy sok gyerek ezen a módon árnyékolná be a rajzait.

EGY TIPP!
Ha satírozni szeretne, érdemes a gyerkőcnek ellenőrizni időről-időre a ceruza hegyét. Ha nem elég hosszú, vagyis nem elég hegyes, akkor hiába fekteti el, nem fog széles nyomot hagyni a papíron. Csak akkorát, amekkora a ceruzahegy hossza.

Ceruza rajz – a méretarány

Mindenféle rajznál alapvetően fontos a méretarányosság. Ekkor lesz szép és harmonikus a kép. És épp ez az, ami a legnagyobb problémát szokta okozni a gyereknek. Hogyan lesz pont olyan, amilyet szeretne?

Mutatok most egy szuper trükköt!

Bevallom, ezt egy korabeli, híres grafikustól lestük el.
Dürer, mert róla van szó, kitalálta a legegyszerűbben alkalmazható méretarányosságot.

Ennek a receptje:
Bontsd le a bonyolultnak tűnő, részletgazdag dolgot – kicsi, apró, jól megfigyelhető és következő lépésekre. Nagy szerencsénkre meg is örökítette, hogyan csinálták ezt a kortársai.

  1. Válasszon ki a gyerek egy neki tetsző képet.

  2. A kinyomtatott képet négyzethálózzátok be. Nem kell túl sűrűn. Elég 4-5 centiméterenként.

  3. Négyzethálózza be teljesen ugyanúgy a rajzlapot is, nagyon halványan, HB-s ceruzával.

  4. Ezután sorról-sorra, négyzetről-négyzetre egyszerűen másolja le azt, amit egy-egy négyzetben lát.
    FIGYELEM! Egyszerre mindig csak annyit, amennyi egy négyzetben van.

Ez a módszer annyira egyszerű, hogy segítségével nem csupán egyszerű formákat lesz képes szépen, arányosan lerajzolni, hanem bonyolultabb, összetettebb figurákat is.

A négyzethálós körvonalrajzolás és a különféle kéztartások – csak pár alapvető, ütős trükk a tarsolyunkban, amivel szép és élethű ceruza rajzot tud a csemetéd készíteni.

Szeretnéd, hogy fejlődjön a rajztudása?

Élvezetes, örömöt és sikerélményt hozó, valódi ceruza rajzokat alkosson?

Várjuk jobb agyféltekés gyermek rajztanfolyamainkra,
ahol mindezt megtanulhatja!

 

Szólj hozzá te is!



Jobb agyféltekés rajzolás a Facebookon

Jobb agyféltekés rajzolás élménye

© 2018 Minden jog fenntartva - Jobb agyféltekés rajzolás, jobb agyféltekés rajztanfolyam I Impresszum I Adatvédelmi Nyilatkozat I