Hírek

Manapság egyre több gyermeknél észlelhető valamiféle koncentrációs zavar, nem tudnak kellő mértékben figyelni és odafigyelni. Ennek egyik oka, az az óriási információ áradat, aminek nap mint nap ki vannak téve. A koncentráció hiánya már az iskolában is problémát okozhat és később a mindennapi élet folyamán is. A játékos koncentráció fejlesztő feladatok gyerekeknek azonban megelőzhetik ezeket a problémákat.

Mikor kezdjük el koncentráció fejlesztését és hogyan?

A jó koncentrációs készség és a figyelem hiánya miatt az élet számos területén hátrányos helyzetbe kerülhetnek a gyerekek és felnőttek egyaránt. Ezt érdemes megelőzni azzal, hogy a koncentráció fejlesztését iskoláskorban vagy már óvodás korban elkezdjük. A koncentráció fejlesztő feladatok olyan tulajdonságokat erősítenek, amit az iskolában és később felnőttként is jól hasznosíthatnak majd.

Mivel gyerekekről van szó, a legjobb, ha játékosan folyik a fejlesztés. Az a jó, ha a gyerekek élvezik ezeket a játékokat vagy feladatokat, így motiváltak maradnak.

Miért fontos a koncentráció fejlesztése a gyerekek számára?

A koncentráció készség és a tartós figyelem fejlesztése több szempontból is kulcsfontosságú:
  1. Hatékony tanulás: Az iskolában a képesség, hogy a gyerek hosszabb ideig figyelmesen képes egy adott témára vagy feladatra összpontosítani, elengedhetetlen. Ez szükséges ahhoz, hogy jobban megértsék és megjegyezzék a hallottakat.
  2. Problémamegoldás: Az összpontosításnak köszönhetően a gyerekek könnyebben felismerik egy-egy probléma részleteit, és hamarabb is találnak megoldást rá.
  3. Fejlett memória: A koncentráció fejlesztésével a memóriát is javítjuk. Amikor valaki teljes figyelmét összpontosítja egy adott dologra vagy információra, könnyebben emlékszik rá hosszabb ideig.
  4. Önirányítás – önmotiváció: A koncentrációs képesség fejlesztésének köszönhetően képesek lesznek hosszabb ideig kitartani egy feladat mellett, még akkor is, ha unalmas vagy kihívást jelent.
  5. Elterelő tényezők kezelése: A modern világban rengeteg olyan tényezővel szembesülnek a gyerekek, amelyek elterelik a figyelmüket. A koncentráció fejlesztése segít, hogy megtanulják kezelni ezeket, és így jobban tudnak majd összpontosítani a fontos feladatokra.
Koncentráció fejlesztő feladatok gyerekeknek: kirakóst játszó gyermek

Koncentráció fejlesztő feladatok gyerekeknek

A koncentráció fejlesztő feladatok és játékok tárháza széles, és rengeteg játék közül válogathatunk. Íme néhány:

  1. Logikai játékok: Mivel gondolkodásra késztetnek ezért hosszú időre leköti a gyerekek figyelmét.
  2. Kirakós és puzzle: Puzzle kirakása során a gyerekeknek koncentrálniuk kell a részletekre, hogy összeillesszék a darabokat a teljes kép elkészítéséhez. Ez kiváló módszer a problémamegoldó képesség és a türelem fejlesztésére is.
  3. Ki lát először…?: Autózás, utazás, de akár séta közben is bevethető játék a figyelem fókuszálására. Feltesszük a kérdést: Ki lát először piros ruhás nőt? /nagy kutyát? / kék virágot stb.
  4. Ország-város: Ez gyerekkorunk egyik legismertebb szójátéka. Ugyanazzal a betűvel kell mondani ország, város, fiú, lány, híres ember, állat, virág stb. nevet. Nem csak a memóriát mozgatja meg, de sokat tanulhat a gyerek közben.
  5. Keresd a különbségeket: Általában a gyerekeknek szóló foglakoztató füzetekben találni ilyen típusú feladatokat. Lényege, hogy a két kép közti különbséget találják meg. A feladat során a gyereknek alaposan végig kell néznie a képet, így fejlesztve a koncentrációt.
  6. Rajzolás: Ahhoz, hogy pontosan letudják rajzolni, amit látnak, alaposan, szemügyre kell venni azt. Ehhez pedig koncentrációra van szükség. A gyerekek rajzolás, színezés közben teljesen el tudnak mélyülni az adott tevékenységben, és ezáltal fejlődik a figyelemkoncentrációjuk. Így a gyerek jobb agyféltekés rajztanfolyamok alkalmával a rajzolás fejlesztése mellett, fejlődik a koncentrációképesség is.
  7. Memóriajáték: Minden memóriajáték segít a koncentráció fejlesztésében, és már az egészen kicsik is játszhatják.
  8. Rejtvények, fejtörők: Az ilyen típusú játékok során, mint a találós kérdés agy képrejtvény egy adott dologra kell koncentrálni. Így ez is segít eme képesség fejlesztésében.

Bármelyik koncentráció fejlesztő feladatot vagy játékot is választjuk, ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk koncentráció képessége hatékonyan, és gyorsan fejlődjön, akkor érdemes olyat választani, amit szívesen csinál. Hiszen, ha pozitív érzést kapcsol az adott tevékenységhez, akkor jobban figyel, gyorsabban tanul és jobban is érzi magát.

Forrás: Regiojatek.hu

Szólj hozzá te is!



Jobb agyféltekés rajzolás a Facebookon

Jobb agyféltekés rajzolás élménye

© 2018 Minden jog fenntartva - Jobb agyféltekés rajzolás, jobb agyféltekés rajztanfolyam I Impresszum I Adatvédelmi Nyilatkozat I