Hírek

A kézügyességhez tartoznak azok a képességek, amelyek lehetővé teszik a pontos, ellenőrzött mozgásokat a kéz és ujjak segítségével. Ide tartozik még a szem, arc és a száj izmainak a finom, koordinált mozgása is. Fontos, hogy ezt a készséget különböző kézügyesség fejlesztő játékok segítségével már kisgyermek kortól fejlesszük.

Miért fontos a kézügyesség?

Olyan alapvető készségek tartoznak ide, mint a vonalvezetés, az alakzatok kirajzolása és az apró részletek készítése. Kulcsfontosságú az iskolai tevékenységek során, és az élet későbbi szakaszaiban is nagyon hasznos, ha valakinek jó és fejlett a kézügyessége.

Nem csak a ceruza fogásában vagy az evőeszközök használatában kap fontos szerepet ez a készség, hanem már a beszédkészség kialakulásának a folyamatában is.

Kézügyesség fejlesztő játékokat vásárolhatunk is, de akár otthon is játszhatunk, kevés vagy nagyon egyszerű eszközökkel.

Vásárolt kézügyesség fejlesztő játékok

Amennyiben vásároljuk a játékot, akkor olyat válasszunk, ami biztonságos a gyermekre nézve, tartós, és legyen olyan, ami valóban eléri a célját. Fontos, hogy vegyük figyelembe azt is, hogy milyen életkor van feltüntetve a dobozon.

A legjobb fejlesztőjátékok sok színes és mozgatható részletet tartalmaznak és gyakran logikai feladvánnyal kombináltak. Nagyon népszerűek és hasznosak azok a játékok melynek darabjai különböző textúrájú felülettel vannak ellátva.

Már kisbaba kortól érdemes fejleszteni ezt a készséget. Erre sok kiváló játék található a piacon, mint például csörgő-zörgő játékok, játszómatrac, matatófal. A kicsit idősebbek számára pedig számos klasszikus játékot vásárolhatunk, mint például fa építőkockák, kirakók, hal fogó ügyességi játék, nyomda, foglalkoztatófüzet, üveggolyók, gyöngyök.

De a játékok sora végtelen és manapság rengeteg fejlesztő játék közül választhatunk.

Kézügyesség fejlesztő játékok: színezés

Kézügyesség fejlesztő játékok otthon

Sok olyan játék van, ami alig jár kiadással és mégis nagy mértékben hozzájárul a kisgyermek finommotorikus képességeinek a fejlesztéséhez. Az alábbiakban néhány ilyet mutatunk be:

  1. Otthon is készíthetünk só-liszt gyurmát. Itt nem komoly alkotás lényeg, hanem hogy a kéz és az ujjak összehangolva mozogjanak. De a sütés során begyúrt tészta is alkalmas alkotásra.
  2. Teljesen költségmentes finommotorika fejlesztő játékok az ujjas mondókák. Nem is gondolnánk milyen sokrétű hatása van. Fejleszthetjük vele a beszédkészséget, a ritmusérzéket, szókincset miközben egy vidám kikapcsolódás a szülőnek és a gyermeknek egyaránt.
  3. Szortírozó játékok is hasznosak, hiszen apró ujjacskákkal kell felvenni a kisebb tárgyakat és még szét is kell válogatni. Ha otthon van sok különböző méretű vagy színű gomb vagy esetleg gyöngy akkor ezek szétválogatása jó feladat lehet. Fontos, hogy legyünk a gyermek mellett közben nehogy lenyeljék ezeket.
  4. A száraztészta is alkalmas a fejlesztésre. Fellehet őket fűzni egy fonalra vagy cérnára, és így nyakláncot vagy karkötőt alkothatnak a kicsik. De akár ki is festhetik ezeket a tésztákat.
  5. Rajzolás az egyik legjobb készségfejlesztő gyakorlat. Papír és ceruza vagy toll általában akad otthon. A gyerekek gyakorolhatják rajzolás és színesés közben a koordinációt, megtanulják közben a vonalakat is húzni.  Az apró részletek kitöltése és a színekkel való munka is fejleszti a finommotoros készségeket, miközben kreatív módon fejezik ki magukat.
    Az ecset nélküli festés, ujjal festés is jó móka és nagyon hasznos kézügyesség fejlesztő.  Lehetőleg olyan festéket vásároljunk, ami nem ártalmas az egészségre.

A kézügyesség a finom motoros készségek fejlesztése kulcsfontosságú a gyerekek fejlődése szempontjából. Ezért, ha lehet már kisbaba kortól érdemes kézügyesség fejlesztő játékokkal fejleszteni ezt a készséget. Ezeket a játékokat készen is megvásárolhatjuk a boltban, vagy némi utána járás után, kevés eszközzel mi magunk is kitalálhatunk ilyeneket. Akár vásárolt termék, akár otthon kitalált játék, a fontos a vidám, együtt töltött minőségi idő.

Szólj hozzá te is!



Jobb agyféltekés rajzolás a Facebookon

Jobb agyféltekés rajzolás élménye

© 2018 Minden jog fenntartva - Jobb agyféltekés rajzolás, jobb agyféltekés rajztanfolyam I Impresszum I Adatvédelmi Nyilatkozat I