Hírek - fejlesztő / gyerekeknek / hasznos tippek / jobb agyféltekés gyerek rajztanfolyamok / művészkuckó / rajz

Koncentráció fejlesztése, avagy mire figyel a gyerek?

A koncentráció fejlesztése fontos feladat. Nemcsak az oktatási intézmények számára, hanem neked is, mint szülő. Hiszen azt fogja igazán megtanulni a gyerkőcöd, amire huzamosan, elmélyülten és élvezettel képes figyelni. Vagyis koncentrálni.

Mai korunk sajnos nem kedvez az elmélyült figyelemnek. Sokkal inkább jellemző, hogy egyszerre több mindennel foglalkozunk, és sokkal felszínesebben, mint ahogy az megérdemelné. A gyerekek sem kivételek ez alól. A mai világ annyi ingerrel, információval nyüzsög körülöttük, hogy nem csoda, ha túlpörögnek, ingerültek vagy fáradtak lesznek tőle.

 

Megmutatjuk neked a koncentráció fejlesztésének alapvető feltételeit.

Koncentráció fejlesztése – egyszerre csak egyet!

Agyunk terhelési kapacitása olyan, hogy sokkal jobban elfárad, ha feladatok között ide-oda ugrándozva, gyorsan kell váltogatnia, mintha huzamosabb ideig egyetlen dologra figyel. Egy gyermeknél ez fokozottan érvényes, hiszen neki nem csupán a sokféleséggel, de az újdonsággal is meg kell birkóznia. Ő éppen most tanulja a világot. Amikor túl sok mindenen kell ott tartania a figyelmét, csoda-e, hogy szétszóródik, elaprózódik, nem tud fókuszálni?

A megoldás, hogy tanítsd meg őt prioritásokat felállítani. Segíts neki meglátni a fontossági sorrendet a feladatokban. Így mindig csak egy részfeladattal kell foglalkoznia, amire rá tudja szánni a teljes figyelmét.

 

Koncentráció fejlesztése – motíváld!

Hiába tudja azonban a sorrendet a gyerek, ha nem elég elmélyült abban a dologban, amivel foglalkozik, könnyen elkalandozhat a figyelme. A külső környezet millió ingerrel veszi körül állandóan. A figyelem olyan, akár a méhecske. Virágról-virágra száll és mindig ott telepszik meg hosszabb ideig, ahol édesebb a nektár.

Pedig az igazi elmélyülés hozza csak meg azt az önfeledt örömérzetet, és kreatív énje megélésének lehetőségét, amire ő is, mint minden ember eredendően hivatott.

 

 

Tudod, mi az a három hívó szó, amivel fel lehet kelteni a gyerek érdeklődését bármilyen dolog iránt?

  • kíváncsiság

  • érdekesség

  • várakozás

Ha azt szeretnéd, hogy koncentráljon valamire, akkor keltsd fel a kíváncsiságát az iránt a dolog iránt. Mesélj neki érdekességeket róla, hogy kedve legyen megismerni. A várakozás izgalma pedig felfűtött állapotban tartja az érdeklődését, míg ténylegesen találkozik avval a dologgal.

 

 

Koncentráció fejlesztése – adj neki sikert!

Fontos, hogy ha már sikerült a gyerkőc figyelmét becserkészned, adj neki minél több pozitív visszajelzést. A támogatásodról biztosított érzelmi állapotban jól érzi magát, nyitottabbá, befogadóvá válik, ellazul, és ami a fő, tud figyelni különösebb erőfeszítés nélkül.

Tanítsd meg neki, milyen jó érzés az, amikor sikerül valami. Amikor büszke lehet magára. És amikor te is büszke vagy rá.

Soha ne felejtsd el megdicsérni!

 

 

Extra tipp: ha kijavítasz valami hibát a munkájában, előtte mindig keress benne valamit, amit megdicsérhetsz. Fontos, hogy ne azt érezze, vele valami baj van, mert ez önbizalomhiányhoz vezet és visszahúzódó lesz. Ilyenkor úgy érzi majd, hiába tesz bármit, nincs eredménye.

 

Koncentráció fejlesztése – kulcs: a megértés!

Sikeres azonban csak akkor lehet, ha megérti azt a feladatot. Mindennél fontosabb tehát, hogy az elfoglaltságához megtaláld a lehető legjobb módszert, amivel megtanulhatja azt.

Az addig nem hallott, vagy meg nem értett szavakat, fogalmakat mindenképpen érdemes tisztáznod vele. Többszöri visszakérdezéssel vagy mondatba foglalással, értelmezéssel ellenőrizni, hogy biztosan megértette-e?

Ha a gyerek valamit nem ért, hiába minden, a figyelme az után fog kutatni, ami egyértelmű számára.

 

Koncentráció fejlesztése – all in one, a gyerekek kedvence

Bármilyen témában érvényesek a fent elmondottak. Ám, ha igazán meg akarod édesíteni a gyermeked koncentrálását, akkor érdemes valami olyan tevékenységen keresztül megvalósítani ezeket, amit igazán szeret.

A gyerekek imádnak rajzolni. Leköti őket az alkotás varázsa. Kreatív lényüket teljességgel képesek megélni általa. Már csak egy jó módszer kell,

  • aminek segítségével lépésről-lépésre tanulhat meg újdonságokat,

  • lelkesen, csillogó szemekkel várhatja az új feladatokat,

  • támogató, szeretetteli légkörben sok dicsérő szó mellett tevékenykedhet,

  • fantasztikus alkotásokkal hihetetlen sikereket érhet el,

  • spontán kialakul és fejlődik a koncentráló képessége.

 

A jobb agyféltekés rajzolás éppen egy ilyen módszer.

 

Szeretnéd élvezetes körülmények között fejleszteni a gyermekedet?

Szeretnéd, ha kitartóan és odaadóan tudna figyelni fontos dolgokra?

Válaszd gyermekednek a legjobb megoldást!

 

Szólj hozzá te is!



Jobb agyféltekés rajzolás a Facebookon

Jobb agyféltekés rajzolás élménye

© 2018 Minden jog fenntartva - Jobb agyféltekés rajzolás, jobb agyféltekés rajztanfolyam I Impresszum I Adatvédelmi Nyilatkozat I