Hírek - gyerekeknek / hasznos tippek / jobb agyféltekés gyerek rajztanfolyamok / művészház / művészkuckó / rajz / rajzolás / rajzolás alapjai

Ló rajz – ami mindenkinek sikerül

Ló rajzot nemcsak azok a gyerekek szeretnek készíteni, akik ténylegesen lovagolnak is. A ló rajz azért is népszerű, mert a ló csodálatos állat. Ő a mesék egyik fontos szereplője!

Ló rajz – a mesebeli társ

  • Táltos paripa, aki parazsat eszik.

  • Pegazusként tengerek és hegyek felett képes repülni.

  • A kis királyfi pedig mindig számíthat rá, hiszen csak füttyentenie kell, s máris előtte terem, hogy megkérdezze: Mit parancsolsz édes gazdám?

Jankovics Marcell: Fehérlófia

Nagyobb korában pedig az indián történetekben kihagyhatatlan társa a harcosnak. S ne felejtsük el, hogy mi magyarok, lovas nemzetként tartjuk nyilván magunkat.

Ló rajz – többféle megoldás alapja lehet

A ló rajz, a meséken túl azért is izgalmas lehetőség, mert egy csavart szarvval a homlokán máris unikornist varázsolhat belőle a rajzolni vágyó gyerek. S kis átalakítással, ügyesen becsíkozva, akár még zebrává is változtathatja.

Az egyszerűség kedvéért kezdjük most a fejével, mert azt egy picit könnyebb megrajzolni még kezdőknek is.

Ló rajz – ahogy mi szeretjük

Egyelőre megelégszünk egy szép vonalrajzzal, vagyis egy lófej körvonalával.

Hogyan tudná a legegyszerűbben megtalálni a gyerek a körvonalat egy fotóban, amit le szeretne rajzolni?

  • Olyan helyeket érdemes ehhez keresni, ahol a fény-árnyék hatások szinte vonalszerűen találkoznak. Ez az elhatárolódás már értelemszerűen és látványosan adja ki azt a mintát, amit át kell majd másolnia a rajzlapra.

  • Érdemes a fotót egyből két példányban kinyomtatni, és az egyikre egy jól fogó filctollal bátran megrajzolni a leendő körvonalat.

  • Ezután már könnyű dolga van a gyerkőcnek, mert egyszerűen ezt kell csak méretarányosan átmásolnia.

Ló rajz – méretarányok

Egy méretarányos ló rajz, még ha az csak a feje is, eleinte picit nehéznek tűnhet egy gyerek számára. Erre viszont, korábban már mutattunk egy nagyszerű megoldást. Most is ezt a trükköt fogjuk használni.

  • A filctollal átvonalazott fotóra kb. négy centiméterenként készítsetek négyzethálót a gyerekkel együtt. Érdemes felügyelni, hogy pontos legyen, mert ez lesz a méretarányos rajzunk alapja. Megrajzolhatja ezt is filctollal, hogy jól látható legyen.

  • Ugyanekkora négyzethálót készítsen a rajzlapra is, de ezt már nagyon halványan, HB-s ceruzával, mert a végén le fogjuk radírozni.

  • A filctollal megrajzolt ló körvonalat négyzetről-négyzetre egyszerűen át kell csak másolnia a négyzethálós rajzlapra.

  • Jól figyelje meg a gyerkőc, hogy egy-egy vonal, az adott négyzeten belül hol kezdődik, hol végződik? Ezt egy icipici pöttyel jelölheti is a rajzlapon.

  • Fontos még megfigyelnie, hogy a kezdő és a végpont között, a vonal milyen ívet ír le? És ezt egészen pontosan le kell utánozni a rajzlapra.

  • Ha így halad négyzetről-négyzetre, figyelve ezekre a fontos dolgokra, mire a végére ér, valóban egy csodálatos ló rajz néz majd vissza a rajzlapról. Amire igazán büszkék lehettek mindketten!

  • Végezetül már csak a négyzethálót kell leradírozni, és tetszés szerint a ló körvonalait egy sötétebb ceruzával megerősíteni.

A ló rajz azért is a kedvencünk, mert a gyerekek gyönyörűen képesek megrajzolni. Minden alapozó, jobb agyféltekés rajztanfolyamunk elhagyhatatlan témája. Nézzétek csak meg a gyermekeddel, most hétvégén is milyen csodás ménes került fel a Művészház ajtajára!

Élvezte a gyermeked a ló rajz elkészítését?

Szeretné, ha más rajzokat is ilyen egyszerűen és pontosan,
élvezetesen tudna megrajzolni?

Látogasson el tanfolyamainkra,
ahol a jobb agyféltekés rajzolási módszer segítségével
néhány nap alatt hihetetlen fejlődés következik be a rajztudásában!

Szólj hozzá te is!



Jobb agyféltekés rajzolás a Facebookon

Jobb agyféltekés rajzolás élménye

© 2018 Minden jog fenntartva - Jobb agyféltekés rajzolás, jobb agyféltekés rajztanfolyam I Impresszum I Adatvédelmi Nyilatkozat I