Hírek - gyerekeknek / hasznos tippek / jobb agyféltekés gyerek rajztanfolyamok / művészkuckó / rajz / rajzolás

Panda rajz – négy egyszerű lépésben

Panda rajz, az egyik kedvenc a gyerekek körében. Méltán népszerű ez a kis szőrmók, hiszen egész megjelenésével, csillogó gombszemével, mókásan foltos bundájával egészen olyan, akár egy plüssállat a játékok közül.

A rajzolásához szükség lesz:

  • rajztáblára

  • rajzlapra, takarólapra

  • vonalzóra

  • egy keményebb ceruzára (HB)

  • egy puha ceruzára (3B)

  • és egy nagyon puha ceruzára (8B, vagy szénrúd)

  • papírzsebkendő

  • valamint radírra

Panda rajz – 1. lépés: felfedezni a körvonalakat

Segíthetsz gyermekednek megállapítani a fotón azokat a vonalakat, amiket lerajzolva megkapjuk a panda körvonalait. Nem túl nehéz, hiszen a panda jól észrevehető fekete-fehér foltokból áll. A háttér pedig középszürke színű. Csupán jól meg kell figyelni: ez a három szín hol és hogyan találkozik egymással.

Ezek a találkozások adják majd azokat a vonalakat, amelyeket fel kell rajzolnia a gyereknek a rajzlapra. A körvonal megrajzolásához használja a HB-s ceruzát.

 

Panda rajz – 2. lépés: kis szakaszokban a nagyobb pontosságért

Ahhoz, hogy a gyerek rajza a lehető legpontosabb legyen, érdemes kisebb szakaszokban megfigyelni és felrajzolni a képet. Ennek legegyszerűbb módja, ha négy egyforma részre osztjuk a fotót. És ugyanúgy a rajzlapra is berajzolja ezeket a szakaszjelző vonalakat. A vonalzót igazából csak erre kell használni ennél a rajznál.

Ezután úgy rajzolja meg a gyerek a pandát, fentről lefelé, hogy csupán azt a szakaszt hagyja szabadon a fotóból, amin éppen dolgozik. A többit egy fehér lappal takarja le.

Ez a letakarás segít abban, hogy egyszerre csak kisebb területre kelljen figyelnie.
Így nem zavarja, hogy mennyi van még hátra a rajzból. A figyelme sem kalandozik el másfelé, a rajz többi részén. Valamint nem lesz ijesztő sem az előtte álló feladat nagysága, hiszen mindig csak egy kisebb részt lát majd belőle.

Ha mindig csak arra a részre figyel, teljes odaadással, amelyiken éppen dolgozik, szinte automatikusan szebb és pontosabb lesz a rajza.

Panda rajz – 3. lépés: Vonal és tükörkép

Külön érdekessége a képnek, hogy ez a panda éppen fürdőzik. Ezért a szív alakú orrocskájától lefelé, a tükörképe látszik.

 

A tükörkép körvonalai abban különböznek, hogy a víz hullámainak megfelelően nem egyenes, hanem hullámos vonalakkal kell majd ábrázolni. Vagyis az eddigi vonalakat vízszintesen jól meg kell cakkozni. Keskeny, különböző szélességű hullámokat kell rajzolni, egyenes vonal helyett!

Az is fontos, hogy a szeme körüli fekete szőrpamacsban megbújik a szemecskéje egy kis csillanással. Ezt a fénycsillanást minden esetben teljesen fehéren kell hagyni.

Panda rajz – 4. lépés: Színezzük ki!

Grafitos rajzoknál így hívjuk, amikor különféle árnyalatokban besötétítjük azokat a részeket, amik nem tiszta fehérek.

  • A panda rajznál a test nagy része fehér bunda. Ezt akár így is hagyhatja a gyerek, ahogy van.

  • A szeme körüli folt, a fülei és az orra, valamint ezek tükörképei azonban nagyon feketék. Ehhez lesz szükség a nagyon puha, sötét árnyalatú ceruzára (8B), amivel ezeket a fekete foltokat rásatírozhatja a papírra.

  • A háttér kétféle szürkéből áll. A panda háta mögötti rész egy kicsit világosabb. A víztükör pedig ennél egy, vagy két árnyalattal sötétebb. Ezt a kisebb puhaságú (3B) ceruzával tudja odasatírozni. Utána pedig, hogy egyenletesebb legyen egy papírzsebkendővel ügyesen szétoszlathatja a rajzlapon.

Szeretne gyermeked nem csupán állatot, hanem embereket is rajzolni?

Szeretne még több trükköt megtanulni a rajzoláshoz?

Gyertek el hozzánk gyermek rajztanfolyamunkra,

ahol mindezt élvezetesen, eredményesen,

családias közegben teheti.

Szólj hozzá te is!



Jobb agyféltekés rajzolás a Facebookon

Jobb agyféltekés rajzolás élménye

© 2018 Minden jog fenntartva - Jobb agyféltekés rajzolás, jobb agyféltekés rajztanfolyam I Impresszum I Adatvédelmi Nyilatkozat I