Hírek - gyerekeknek / hasznos tippek / jobb agyféltekés gyerek rajztanfolyamok / művészkuckó / rajz / rajzolás

Sárkány rajz – Mesebeli lények a rajzlapon

A sárkány rajz meglepően népszerű a gyerekek körében. Köszönhető ez talán az Így neveld a sárkányodat című mesének, vagy a még korábbi Süsünek, Fuhurnak vagy Fogatlannak is, akikkel megjelentek a békés, kedves vagy épp együgyű sárkányok is a mesékben.

Sárkány rajz – honnan ered?

A sárkány rajz nagyon régi jelkép. Ábrázolását megtalálhatjuk évszázadok óta, szinte az összes kontinensen. A párizsi Notre-Dame tornyain és a kínai Császári Palota köveibe egyaránt bele van vésve. Régi korok emberei gyakran ábrázolták, mert jelentése nem mindig volt a gonoszsággal egyenlő.

A sárkány a bölcsesség, igazságosság, erő és hatalom szimbóluma is. Uralkodói jelkép. Csak nemes vitézek képesek legyőzni, vagy irányításuk alá vonni. Gondolj csak a magyar népmesék három, hét vagy tizenkét fejű sárkányaira!

Reich Károly rajza

A modern kori sárkány rajz jó ideje már egyfejűre és szelídebbre módosult. Fő tulajdonsága az lett, hogy erejével segíteni tud társának a bajban. Ebben a kevésbé félelmes alakjában közelebb kerülhetett a gyerekekhez. S ha jól körülnézel a természetben, láthatod, hogy miniatűr leszármazottaik, hűllők és kétéltűek alakjában, ma is köztünk élnek.

De most lássuk az igazi sárkány rajzot!

Sárkány rajz – pikkelyek, karmok, agyarak

Sárkányból is többféle létezik. Ám mindegyiknek jellegzetessége a pikkelyes bőr és a jókora karom. A pikkelyek minden esetben úgy fekszenek egymásra, mint a tetőcserepek. Testének vonalát követve, sorban, egymás után. Figyelj rá, hogy a következő sor egy fél pikkellyel eltolódik, mint a felette fekvő.
A karom pedig éppen olyan, mint egy csirke lába. Csak persze hatalmasban. Hogy térbelien nézzen ki, ügyesen árnyékolni kell. Az egyik oldala legyen sötétebb és fokozatosan világosodjon a fény felé.

 

Sárkány rajz – szuggeráló tekintet

A sárkány igazi ereje a tekintetében van. Sárgásan villogó szemei mintha a vesédbe látnának. Ehhez a pupillát hosszában, összeszűkítve rajzold meg. Így olyan hatása van, mintha figyelne. Körben az íriszt pedig sugarasan satírozhatod be. Ha a klasszikus sárga színt használod tényleg teljesen sárkányossá teheted.

Sárkány rajz – a cuki bébisárkány

Gyakran választják rajzolásra a sárkánytojásból épp kibújt csöppségeket is. Ők sokkal gömbölyűbbek, ölelnivalóbbak, mint felnőtt társaik. Nem csoda, ha ők vezetik a toplistát.

Ha végiggondolod, milyen részletekből áll egy sárkány, nem is olyan nehéz a sárkány rajz.

A gyerekek, itt nálunk, a Művészházban az egyik haladó tanfolyamunkon rajzolták ezeket a csudás sárkányokat.

Szeretnéd, hogy a te gyereked is szép sárkányt rajzoljon?
Akkor érdemes az alapoknál kezdeni!
Jobb agyféltekés gyermek rajztanfolyamunkon megtanul mindent,
ami a szép, élethű rajzoláshoz szükséges.

Aztán már semmi sem állhat útjába egy igazi sárkány rajznak!

Szólj hozzá te is!



Jobb agyféltekés rajzolás a Facebookon

Jobb agyféltekés rajzolás élménye

© 2018 Minden jog fenntartva - Jobb agyféltekés rajzolás, jobb agyféltekés rajztanfolyam I Impresszum I Adatvédelmi Nyilatkozat I