Hírek - gyerekeknek / hasznos tippek / jobb agyféltekés gyerek rajztanfolyamok / művészkuckó / rajz / rajzolás / rajzolás alapjai

Tanuljunk rajzolni! – Öt egyszerű trükk a kezdéshez

Tanuljunk rajzolni… ugye milyen egyszerűen hangzik? De ha a gyerek elé kerül egy bonyolultabb rajz, bizony sokszor tétován áll előtte, hogyan is kezdjen neki?

Leggyakrabban egyszerűen azonnal visszanyúl a jól bevált sémákhoz. A pont-pont-vesszőcske típusú ovis rajzszerű dolgokhoz, amik helyett később se tanította meg neki senki, hogyan is lehetne ezt másképp.

Ne értsd félre! Nincs semmi baj az ovis rajzokkal! Csak egyszerűen nem hasonlítanak a valódi dolgokra. Pedig a gyerekeknek nagyjából 9-10 éves korukban már valódi igényük van a reális témák rajzolására. A rajz addigi díszítő vagy éppen feszültségkönnyítő funkciója, átvált ilyenkor a valóság élethű ábrázolásának igényére. Ehhez pedig már nem lesznek elegek az addig jól használható sémák. Akkor hát hogyan csinálja?

Most megmutatom. Egyszerűbb lesz, mint gondolnád! 

Tanuljunk rajzolni – 1. Keresd a vonalakat!

Vegyetek elő egy kicsit bonyolultabb rajzolnivalót. Például ezt az elefántot!

De nézzetek rá most egészen másképp!

Próbáljátok meg nem egy elefántnak, hanem csupán vonalak sokaságának látni. Mert bizony ebben rejlik a titok! Bármilyen formában, amit szeretnénk lerajzolni, fel kell ismernünk a legegyszerűbb rajzolási formát – ez pedig a vonal.

Ha a gyerkőc nem tud első ránézésre elvonatkoztatni az elefánttól, akkor próbáljátok meg a képet elforgatni valamilyen irányba. Vagy éppen fejjel lefelé! Ha nem a megszokott irányba állítva nézi, az máris nagyon sokat segít abban, hogy sikerüljön MÁSKÉPP rátekinteni bármilyen lerajzolandó képre.

Tanuljunk rajzolni – 2. Mindig csak egy részletre koncentrálva!

A másik jól bevált trükk arra, hogy ne ismerje fel a gyerek az eredeti képet, hogy mindig csupán egy kisebb területére figyeljen.

Ehhez fogjatok egy papírt és egyszerűen takarjátok ki azt a részét, amit éppen nem rajzol. Így máris kisebb helyre kell a figyelmét irányítani és sokkal könnyebben észreveszi, hogy az ott lévő vonalak merre hajladoznak. Milyen ívben kell majd megrajzolnia őket?

Mert ez lesz a következő lépés!

Tanuljunk rajzolni – 3. Pont ugyanolyan ívben

A következő, amire érdemes figyelni, hogy minden egyes vonal ugyanabban az ívben kanyarodjon, ahogy az eredeti képen látszik. Ehhez mutatok is egy vidám segítséget. Mi, itt a Művészházban szánkópályának nevezzük. Látod, fel is ültettem egy kis emberkét a szánkójával az elefántfül-dombocska tetejére?

Biztosan szánkóztatok már a gyerekkel?! Érezte ő is, mikor a szél süvít a füle mellett és a szánkó sebességéből tudhatja, hogy milyen meredek a pálya? Ha most képzeletben felcsücsül ő is a szánkóra, könnyen megsaccolhatja, milyen ívben, meredekségben kanyarodik az a vonal, amit éppen szeretne megrajzolni?

Ugye milyen viccesen egyszerű?

Tanuljunk rajzolni – 4. Legyen ugyanakkora, mint az eredeti

Végül a mérésről. Ámbár kezdhettem volna evvel is. Mintaképről úgy a legegyszerűbb rajzolni, ha pont akkorára csinálja az ember.

Méretarányos rajz elkészítéséhez használjátok nyugodtan a kéznél lévő eszközöket. A ceruzával kiválóan meg lehet mérni egyes vonalszakaszokat. Egymástól, vagy épp a papír szélétől való távolságukat. Mutasd meg a gyereknek ezt a módszert és bátorítsd, hogy használja kreatívan!

Ilyen körvonalazott, egyszerűbb képeket könnyen lehet találni a neten, ha kifestőkre kerestek rá. Ezeken nagyszerűen lehet gyakorolni a rajzolás alapját, a körvonalazást.

Tanuljunk rajzolni – 5. Mi a titok neve?

Hogy tetszettek a trükkök, amiket mutattam? Ezek mind a jobb agyféltekés rajzolás módszerei  között szerepelnek. Ezekből és még más, ugyanilyen egyszerű, könnyen megtanulható és kivitelezhető megoldásokból áll az a tanfolyam is, amit kifejezetten gyerekek számára készítettünk, hogy ők is elsajátíthassák a szép, élethű, mégis egyszerű rajzolás titkát.

Szeretnéd, ha a te gyermeked is ilyen szépen rajzolna?

Szeretnéd, ha a te gyermeked is megtanulná ezeket?

Gyertek el hozzánk! A Művészházban épp ez vár rá!

Szólj hozzá te is!



Jobb agyféltekés rajzolás a Facebookon

Jobb agyféltekés rajzolás élménye

© 2018 Minden jog fenntartva - Jobb agyféltekés rajzolás, jobb agyféltekés rajztanfolyam I Impresszum I Adatvédelmi Nyilatkozat I