Hírek - festés kezdőknek / gyerekeknek / hasznos tippek / jobb agyféltekés gyerek rajztanfolyamok / művészkuckó / pasztell / színes ceruza / színes ceruzás rajzolás / színes rajzolás

Ha nyár, akkor gyerektáborok

Még javában tart a nyár, de a gyerektáborok egész nyár végéig telt házzal futnak a Művészházban.

El tudod képzelni, milyen az, amikor mindhárom terem tele alkotásra vágyó, izgatott gyermekkel?

Idén nyáron bátran ki lehetett volna tenni a Művészházra a „Megtelt”- táblát.

 

Kezdjük az elején! – kezdő gyerektáborok

Csillogó, izgatott, várakozó tekintetek… vagy félénkebben körülkémlelő szemek… magabiztosan vagy óvatosabban helyet választó gyerkőcök, miközben megpróbálják magukra tűzni az imént kapott névtáblácskájukat. Ilyen eddig még sosem volt nekik. És nem ez az egyetlen újdonság most az életükben. Ez még csak a kezdet! Szó szerint.

A Kezdőtáborokban, ahogy Művészházas berkekben nevezzük, négy vagy öt nap alatt sajátítják el a jobb agyféltekés rajzolás alapvető módszereit az ideérkezők. Kilenc évestől tizennégy évesig. Megtanulják az alapokat a kezdő gyerektáborokban.

 

Nemcsak a sokszor addig ismeretlen, de varázslatosan működő rajzeszközök használatát. Nemcsak a rajzolást könnyítő trükköket.
Nem csupán azt, hogy mit rejtenek azok az első hallásra furcsának tűnő fogalmak, hogy körvonal vagy árnyékolás.
Még csak nem is csupán azt, hogyan kell a negyedik nap végére ilyen csodálatosan élethű portrét elkészíteni.

Egy új szemléletmódot is tanulnak. Egy új rátekintést a világra, s benne önmagukra.
Ezek a gyerekek igazán beszédes példák arra, ahogy a Művészház küldetése életre kel, s valamennyien ráébrednek, hogy sokkal, de sokkal többre képesek, mint ahogy azt kezdetben gondolták.

Meglehetősen gyakran kapjuk visszajelzésként gyerektől, szülőtől egyaránt, hogy egy-egy Művészházas-csemete visszanyerte a rajzolás iránti szeretetét. Ismét örömét leli a rajzolásban. Vagy épp most ébredt rá igazán, hogy mennyire jó dolog is rajzolni. ALKOTNI. És hogy képes rá!

“Szerintem nagyon jó volt! Elképesztő, hogy milyen sok különbség volt a között, hogy a tanfolyam elején mit rajzoltam, és hogy a végén mit! Rájöttem, hogy sokkal többre vagyok képes! Lett egy barátom is! Nagyon sokat rajzoltunk, éppen ezért volt jó, mert imádok rajzolni! :)”

Kardos Gergely

Haladjunk tovább! – haladó gyerektáborok

Nézzünk át a következő terembe is! Itt már az „öregek” vannak. No, ez nem éppen az életkorukat jelenti elsősorban. Ám a Haladó táborba azok járnak, akik már túl vannak az alapokon.

A négynapos Haladó gyerektáborokban izgalmas és új előrelépés történik.

Megismerkednek különféle technikákkal, melyek között vannak egyszerűbbek és bonyolultabbak is. Vannak olyanok, amiket ösztönösen is csinál az ember gyereke unalmas iskolai órákon, vagy várakozás közben, de sosem gondolt még rá, hogy ez akár egy művészeti stílus is lehet. Pedig az! És nem is akármilyen!

 

A Haladó gyerektáborokban, amellett, hogy megtanuljuk a különféle rajzolási technikákat, már erősen számítunk a gyerekek kreativitására, ötleteire. És ebben sosincs hiány!

Meggyőződésünk, hogy a Föld egyik legkreatívabb teremtményei a gyerekek.
Ügyesen kombinálják össze egymással az itt tanultakat, vagy egymás szavába vágva taglalják, hogyan, s miként lehetne újabb és újabb képeket létrehozni a meglévők alapján.

Színezzük ki a világot! – Színes technikás gyerektáborok

Ha pedig a gyerkőc már eléggé jártas a grafitos technikákban, akkor előbb-utóbb kihagyhatatlanná válik, hogy a színek is előkerüljenek. Hiszen a világ annyira színes! Különösen a gyerekeké!

A gyerekek olyan csodálatos, tiszta színekben képesek látni mindent. Torzítatlanul. Őszintén. Ideje hát kézbe venni a színes ceruzákat, és a pasztell készletet.

 

Hogy kényelmesen tanulhassanak a színekről, a színkeverésről, elsajátítsák a színes ceruza, és a pasztell kréta szép felületeket létrehozó, szakszerű használatát, Színes technikás gyerektáborunkat ötnaposra alakítottuk.
Így bőségesen van idő békauraság őnagyságán gyakorolva mindent kipróbálni. Még a fantáziát is. Hiszen a tanulókép hátterét már teljesen önállóan, kreatívan átalakítva alkotják meg ők maguk.

Utána pedig szabad a játék! A szebbnél szebb választható fotók alapján nem is tudnak mást, mint csodás színben pompázó színes világot teremteni a rajzlapokon.

 

Játék a térrel – 3D gyerektáborok

Ha azonban a gyerekeket még a színeknél is jobban izgatják a sík papírról térbe lépő tárgyak, akkor itt az ideje, hogy valóban életre keltsük a papírt.

 

A 3D gyerektáborok négy napján egyszerű és alapvető sémákon keresztül sajátíthatják el ennek a különös és különleges alkotási módnak többféle megoldási módszerét is, sok-sok gyakorlással.

Mikor megkérdezzük őket, melyik a kedvencük, gyakran nem is tudnak választani.

A vonalazós éppúgy esélyes az első helyre, akárcsak a repülő tárgyak, a torzított állatfigurák vagy éppen a derékban félbehajtott létra.

Ez a varázslat ideje! Amikor a gyerekek valóban egy látványos és különleges művészeti ág fortélyait ismerik meg. Ha nem is varázspálcával, csupán egy szál ceruzával a kezükben. Meg persze a fényképezőgéppel, hiszen ezeknek a képeknek a jó része úgy mutatja meg a valódiságát, ha a gép objektívjén át szemléljük.

 

Vedd kézbe az ecsetet is! – Festős gyerektáborok

 

Az idei nyár egyik újdonsága volt a gyerektáborok sorában, hogy már nem csupán rajzolni, de festeni is lehetett.

Igazán bátor és elszánt lányok voltak a bemelegítő csapatban, idei első Festőtáborunkban, hogy megtanuljanak víz alatt úszó, fényben ragyogó delfineket festeni. Ráadásul sötétben is világító, különleges és kifejezetten gyerekszobák idilli estjébe való festékkel.

 

Mindenhogy jó, de együtt még jobb!

Amikor csoportosan tanulnak a gyerekek, még egy izgalmas átváltozás történik. Ahogy nézik, figyelik egymás rajzait, mustrálgatják, esetleg még véleményezik is egymás kézmozdulatait, eszközhasználatát, mindeközben folyamatosan inspirációkat nyernek a másik jelenlététből és alkotási módszereiből. És tagadhatatlanul a kész rajzokból is.

Megható és szívet melengető számunkra, mikor gyermeki őszinteséggel ismerik el a másiknak, hogy mennyire tetszik az általa elkészített kép.

A csoportos tanulásban az is jó, hogy közben szinte észrevétlenül kis közösséggé szerveződnek a gyerekek. A négy-öt napos gyerektáborok pedig kiválóan alkalmasak arra, hogy már akár igazi barátságok is szövődhessenek köztük.

 

A vélemények között gyakorta szerepel, hogy jól érezték magukat a társaságban és új barátokra tettek szert. Mindez pedig nem elhanyagolható szempont ebben a korban.

Az összekovácsolódást segíti az is, hogy az ebédidő után egy óra igazi, gyerekeknek való kikapcsolódás is jár nekik! Ebéd után, minden nap, hacsak nem esik az eső, irány a Játszi!!! Azaz, a közelben lévő, változatos eszközökkel felszerelt, modern játszótér.

Itt aztán szabad tombolni! Futkározni, hintázni, mászókázni, dróton végigcsúszni, de még ugrálni is, egy beépített mini trambulinon.

A barátságok kialakulása és a közösség szerveződése napjainkban égető szükséglet a bontakozó gyermeki lélek számára. Nekik mindez alapvető fontosságú, hiszen ezen keresztül tanulják meg az emberi kapcsolatok rejtelmeit. Ezen keresztül tanulva tudnak eligazodni majd a felnőtt világ társas légkörében is, ha nagyobbak lesznek.

Ugyancsak az emberi kapcsolatok szélesítéséhez és egymás munkáinak megismeréséhez, a nekik tetsző elismeréséhez tartozik az egymás között „gyárlátogatásként” említett akció.
Ilyenkor a különféle témákat tanuló gyerekek felkeresik egymást csoportosan, oktatói vezetéssel és megcsodálják, hogy min munkálkodik éppen a másik csoport.

Jó alkalom ez arra, hogy tiszteletteljesen fordulhassanak egymás alkotásai felé és megbecsüljék egymás munkáját is.
De jó alkalom arra is, hogy felmérjék, mi az, ami a Művészház palettájából legjobban tetszik nekik. Mi az, amin a legközelebb szeretnének részt venni.

Nyár után

A nyár végével ugyanis nem múlnak el nyomtalanul a gyerektáborok a Művészház életéből.
Tanév közben hétvégenként, kisebb részekre bontva tanulhatják meg a különféle technikákat a gyerekek.
Az őszi, téli és tavaszi szünetekben pedig szünet nélkül zajlanak, az év közbeni gyerektáborok.

Egészen a jövő nyárig, amikor új táborok várják az újabb és újabb kíváncsi, tanulni és alkotni vágyó gyereksereget.

Az élet nem áll meg… Nem bizony, sehol sem. A Művészházban sem!
Büszkék vagyunk arra, hogy küldetésünk sikerét minden nyáron sok-sok száz gyerek bizonyítja. Akik mind, egytől-egyig gyakran szinte megbabonázva nézik saját rajzaikat vagy festményeiket, hiszen maguk sem gondolták eleinte, hogy ilyesmire képesek lennének.

Szeretnéd, hogy a te gyereked is ilyen boldog mosollyal mutassa meg a világnak az alkotását?
Szeretnéd, hogy felismerje vagy visszanyerje a művészi alkotásba vetett hitét, bizalmát és reményét?

Akkor szeretettel várjuk a Művészkuckóban, ahol változatos technikák között találhatja meg a neki legjobban tetszőt, amiben igazán nagyot, szépségeset és sikereset alkothat.

Szólj hozzá te is!



Jobb agyféltekés rajzolás a Facebookon

Jobb agyféltekés rajzolás élménye

© 2018 Minden jog fenntartva - Jobb agyféltekés rajzolás, jobb agyféltekés rajztanfolyam I Impresszum I Adatvédelmi Nyilatkozat I