Hírek - gyerekeknek / hasznos tippek / kreatív / művészkuckó / rajz / rajzolás / sikerélmény / színes ceruza

A halloween tök rajz izgalmas időtöltést ígér. Állj neki most hétvégén a gyerkőccel kigondolni: idén mi legyen a motívum?  Ha pedig még soha nem készítettetek töklámpást – itt az ideje!

A töklámpás az egyik leghangulatosabb dolog, ami az október végi partikhoz tartozik. Roppant egyedivé tehető, a legváltozatosabb mintákkal. A halloween tök rajzok általában szabott témájúak, de ezen belül is lehet saját változatotok. Ha pedig elrugaszkodnátok a hagyománytól, kedvetekre válogathattok a témákban.

A hagyományos mintákból itt választhatsz.

A rendhagyókból pedig lejjebb mutatok párat.

Halloween tök rajz – Mi kerüljön a tökre?

Cica, kutya, biztos nyerő téma a gyerkőcnél, úgyhogy választhatjátok nyugodtan ezt is.

Egy izgalmas pók már a hagyományos témához tartozik, de ha az egész tököt öltöztetitek fel pók ruhába, az igazán különleges lesz.

Romantikus hangulatot idéz a csillagos égbolt, a csillagok, vagy épp egy levélgirlandos megoldás. Tippem szerint nagyobb lányok érdeklődésére tarthat számot.

Kisebb tündérlánykák pedig talán épp a csillagszóró tündérhez vonzódnak majd. Sablont is mutatok hozzá.

Fenti tökrajz képek forrása: Pinterest

Halloween tök rajz – Hogyan készüljön a tök?

 1. A mintát először papírra tervezzétek és rajzoljátok meg. Ezt utána ki kell vágni és egyszerűen golyóstollal rárajzolni a tökre.

képek forrása: Pinterest

 1. Utána biztos szükség lesz apa segítségére, aki egy éles késsel szépen körbevágja a mintát.

 1. Ötletes megoldásként lehet fúrógéppel, vagy akár nagyméretű kiszúró formával is mintázni a tököt. A kreatív megoldások száma végtelen.

képek forrása: Pinterest

 1. A belsejét egy kanállal ügyesen ki kell vájni.

TIPP! A tökmagot érdemes jól megmosni, megszárítani, és míg készül a tökfaragás, a sütőben megpirítani. Remek lesz a halloween-i mulatságban, ha ugyan marad belőle addig.

 1. A mécsest a közepébe helyezni, és meggyújtani, hogy vidáman várja a vendégeket.

Halloween tök rajz – rajzos kedvűeknek pompás megoldás

Tökrajzot készíthettek a gyerkőccel papírra is. Ez ugyanolyan élvezetes szórakozás, mintha tököt faragnátok. Még könnyebb is, kisebbek számára pedig sokkal biztonságosabb, hiszen nem kell éles szerszámhoz nyúlnia.

Segítek most, hogy tud a csemetéd – akár a te segítségeddel, akár önállóan – szabad kézzel nagyon élethű halloween tökrajzot készíteni.

Ceruzával kezdjük. Egy keményebb HB-s vagy B-s ceruzát ajánlok hozzá. Fontos, hogy nagyon halványan rajzoljon, mert ezeket a vázlatos körvonalakat a végén le fogjuk radírozni. Ha túlságosan belevési a papírba, nem lehet szépen leradírozni. Így a rajz sem lesz olyan szép, mint lehetne.
És hopp!!! Még mielőtt nekiálltok, döntse el a gyerkőc, hogy a végén színezéssel vagy festéssel szeretné díszíteni.
Ha festéssel, érdemes akvarellpapírra dolgozni, mert ez vastagabb, jobban szívja a vizet és nem ázik el a papír.

Megvan a döntés, hogy mire készül?

Akkor kezdjük!

 1. Rajzoljon egy kört.

 2. A kör felső harmadába, elég közel a felső széléhez, rajzoljon egy oválist, ez lesz a tök csumája és az azt körülvevő mélyedés.

 3. Ossza fel a tököt gerezdekre. Ezek nem kell, hogy teljesen egyformák legyenek, hiszen a természetben sem mértani pontossággal érik be a tök gerezdje.

  Első lépésben csak a szakaszokat jelölje félkörív alakú vonalakkal, melyek lekövetik a kör formáját.

Vagyis, minél inkább a kör széle felé közelít annál hajlottabb, minél inkább a közepéhez, annál egyenesebb. Így optikailag egy nagyon látványos gömb alakzatot tud készíteni a körből.

 1. A gerezdeket kicsit gömbölyítse meg alul-felül. Evvel egyben a gerezdek közötti mélyedések alapjait is megrajzolja. Ne hagyja ki a tök ún. hátsó részét, ami a már megrajzolt ovális mögött látszik.

 2. A tökünk kész – következhet a minta! Én egy Tökfilkó fejet rajzoltam.

Itt pedig mutatok még pár változatot hozzá. Válassza a gyerkőc azt, amelyik a legjobban tetszik neki!

 1. Rajzolásnál a gyerek figyeljen arra, hogy a tök héjának vastagsága is van. Nem elég tehát csak egy vonallal jelezni a kivágott figurát, hanem ezt a vastagságot ábrázolni kell. A térhatás elérésére jobbra-balra kis “rálátást” kell a vonalak alsó részére rajzolni.

 2. A tök tetejére kanyarítsa oda a tökszárat, és ha van kedve, egy szép nagy töklevél is jöhet.

 3. A ceruzáról átváltunk filctollra. Ha színezni fogja a végén, akkor elég egy közönséges tűfilc. Ha ecsetfilccel, vagy esetleg akvarellfestékkel szeretné kifesteni, akkor érdemes vízálló tűfilcet használni, hogy a nedvesség hatására ne ázzanak szét a vonalak.

 4. Rajzolja át a véglegesnek szánt körvonalat.

 5. Radírozza le a felesleges ceruzavonalakat.

 6. Jöhet a színezés, ami megadja az igazi halloween élményt.

Ugye milyen nagyszerű szórakozás a rajzolás!?
Egy egyszerű minta is milyen boldoggá teszi a gyerkőcödet!

Mit gondolsz hogy érezné magát, ha le tudna rajzolni egy emberi arcot?

Képzeld, ez nem lehetetlen!

Jobb agyféltekés gyermek rajztanfolyamunkon épp ezt tanuljuk meg!

Szeretnéd, hogy a gyermeked fejlődjön a rajzolásban?

Foglald le a helyét most!

Szólj hozzá te is!© 2018 Minden jog fenntartva - Jobb agyféltekés rajzolás, jobb agyféltekés rajztanfolyam I Impresszum I Adatvédelmi Nyilatkozat I