Hírek - fejlesztő / gyerekeknek / hasznos tippek / jobb agyféltekés gyerek rajztanfolyamok / kreatív / művészkuckó / rajzolás / színes rajzolás

Karácsonyfa rajz – az egyszerű fenyőtől az ünnepélyesig

A karácsonyfa rajz kedvenc motívuma az év végi ünnepkörnek. Hogyne lenne az, hiszen alatta bújnak meg a várva-várt ajándékok!? Illatával betölti a lakást, a ragyogó fényfüzérek, csillogó díszek pedig ünnepi hangulatot árasztanak.

A karácsonyfa rajz nagyszerű ötlet arra is, hogy az ajándékkártyákat díszítsünk vele. Remek közös, kreatív és örömteli elfoglaltság az ünnep előtti napokban, vagy akár már most is, hiszen a Karácsonyra nem lehet elég korán készülni.

Karácsonyfa rajz – alapvető forma többféle köntösben

Érdemes jól megfigyeltetni a gyerekkel, hogy minden fenyő, a karácsonyfa alapja, azonos mértani formára vezethető vissza. Ez pedig a háromszög! Akár egyben rajzolja le, akár részletesebben.

Így aztán könnyen és egyszerűen megrajzolható az alapja. Azt pedig a végtelenségig lehet variálni, ameddig csak a fantáziája engedi!

Mutatok most többféle fenyőformát, amiből csinos karácsonyfa rajzolható.

Karácsonyfa rajz – egy lendülettel

Lehet úgy, hogy csak egyetlen, nagy, lefelé szélesedő háromszög jelzi a formát. Ez sziluett-szerű karácsonyfát eredményez majd. Nagyon népszerű, könnyen elkészíthető. A háromszög megrajzolása után ne felejtse el a gyerkőc alul a kilógó törzs egy kis részét is odarajzolni. Aztán kedvére díszítheti füzérekkel, gömbdíszekkel, gyertyákkal és a csúcsán egy csillaggal.

Ha idősebb és ügyesebb, a háromszög alapján különféle motívumokat rajzolhat. Ez adja ki majd a karácsonyfa alakját. Ekkor az alap háromszög csak halvány körvonal, amit a végén le kell radírozni. A motívumok sokfélék lehetnek. Állhatnak

  • lendületes hurkokból, vagy vonalakból

  • csillagokból, hópihékből

  • vagy vegyes mintákból

 

Karácsonyfa rajz – koszorús ágakkal körben

Ha azt szeretné, hogy térbelibb legyen a fenyő, érdemes „emeletesen” megrajzolni. Ennek alapja szintén a háromszög lesz. Csakhogy, most nem kell annyira csúcsosra rajzolni. A háromszögnek sokkal rövidebbnek és nyitottabb szárúnak kell lennie. Ebből is lehet többfélét készíteni.

  1. Lehet ugyanazt a méretet egymás alá rajzolni, ilyenkor lehet egy sémát készíteni és ismétlődő formaként ugyanazt körberajzolni

  2. Lehet lefelé egyre szélesedő méretben elkészíteni.

Extra tipp! Még izgalmasabb lehet a rajz, ha a háromszöget két oldalát ívesen rajzolja és az alját cakkosra. Evvel is utánozza a fenyő szúrós ágainak mintáját.

Mindegyik esetben érdemes néhány dologra figyelni:

  • mindig fentről kezdje a rajzolást

  • az alulra kerülő háromszög a felette lévő takarásából induljon

Ha a vázlat kész, a végeredményt érdemes filctollal, vagy vastag színes ceruzával körberajzolni, és aztán színezni, díszíteni a fát.

Karácsonyfa rajz – a legjobban térbe helyezve

A leglátványosabb rajz természetesen az lesz, ha úgy tudja megrajzolni a fenyő alapot, hogy annak nemcsak az oldalsó ágai látszanak, hanem a vele szemben lévőek is.

Ehhez egy kis bátorság, ügyesség és kreativitás kell majd.

  1. A fa továbbra is emeletes háromszögekre épül. Ezt segítségként akár elő is rajzolhatja halványan.

  2. Utána az oldalsó ágakat felül ívesen hajlítva Alul pedig ugyanezeket szakaszosan megtöri, cakkozza, ugyancsak ívelt vonalakkal.

  3. A két oldalnak nem kell teljesen szimmetrikusnak Evvel is lehet a természetességet fokozni.

  4. Ha ez kész, akkor a fa üres közepébe minden „emelettel” egy magasságban kicsi ágvégeket rajzolhat. Ezek kisebb, nem teljesen körbezárt háromszögformák. Ugyancsak ívelt oldalakkal és cakkozott alsó résszel.

  5. Utána ezt is ugyanúgy díszítheti, színezheti mint bármelyik másik karácsonyfa rajzot.

Hogy tetszettek az ötleteink? Ugye milyen szép lett egy-egy karácsonyfa változat még így is, hogy csupán körvonalakkal rajzolta meg a gyerek?

Képzeld el, milyen lenne, ha valóban élethűen be is tudná árnyékolni, hogy valódi fenyőnek látsszon!?

Az élethű rajzolás alapjait tanítjuk meg jobb agyféltekés gyermek rajztanfolyamainkon!

Szeretnéd, hogy a gyermeked továbbfejlődjön a rajzolásban?

Most akár a karácsonyfa alá is kerülhet ajándékként egy tanfolyamra neki lefoglalt hely! Kattints és jelentkezz!

 

Szólj hozzá te is!



Jobb agyféltekés rajzolás a Facebookon

Jobb agyféltekés rajzolás élménye

© 2018 Minden jog fenntartva - Jobb agyféltekés rajzolás, jobb agyféltekés rajztanfolyam I Impresszum I Adatvédelmi Nyilatkozat I